Три фракції Ради поки “мовчать” щодо дострокового припинення повноважень ЦВК

Три фракції Ради поки “мовчать” щодо дострокового припинення повноважень ЦВК

Укрінформ
Депутатські фракції партій "Голос", "Батьківщина" та "Опозиційна платформа - За життя" визначатимуться зі своєю позицією щодо дострокового припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії під час пленарного засідання ВР, до порядку денного якого це питання буде включене.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили члени фракцій.

Так, голова партії "Голос" Святослав Вакарчук у коментарі агентству заявив, що їхня фракція визначатиметься з голосуванням щодо розпуску ЦВК "безпосередньо у день голосування в залі засідань".

Разом з тим член фракції "Голос" Ярослав Юрчишин переконаний, що це питання може розглядатись у залі ВР лише за участі в засіданні Президента Володимира Зеленського.

"Відповідь за запитання, чи є 300 голосів для ухвалення цього рішення, дуже просто: якщо немає Зеленського в залі, значить, немає 300 голосів і немає шансів їх зібрати. Без Президента це питання не буде розглядатися, однозначно, тому що потрібна персональна мобілізація всіх "слуг народу", - пояснив він.

Водночас Юрчишин розглядає й ситуацію, за якої є ймовірність ухвалення Радою рішення про розпуск ЦВК без президентського "нагляду".

"Якщо інші політичні сили поведуться на стандартний кадровий дерибан у зв'язку з тим, що їм пообіцяють певні місця в Центральній виборчій комісії, а вони за це порушать демократичний принцип неупередженості незалежності центрального виборчого органу, то так, такий шанс буде", - прогнозує депутат.

До цього він додав, що офіційних переговорів із цього приводу "Слуга народу" з "Голосом" не веде.

"Були лише неофіційні пропозиції у форматі, чи нам не хотілося б мати свого члена ЦВК. Але для "Голосу" значно важливіша демократичність процесу, професійність і незалежність, аніж будь-які квоти", - уточнив член фракції.

Юрчишин наголосив, що логіка оновлення Центрвиборчкому, який має працювати ще шість років, є лише політичною.

"Батьківщина" обіцяє офіційно задекларувати свою позицію, щойно кадрове питання ЦВК включать у порядок денний чергового засідання Ради. Саме того дня вони зберуться фракцією та визначаться зі своїм "курсом" стосовно цього.

"У порядок денний це питання ще не включалося. Коли надійде, ми будемо обговорювати його на фракції", - прокоментувала Укрінформу член фракції Анжеліка Лабунська.

Невизначеними в питанні Центрвиборчкому на сьогодні є й депутати від "Опозиційної платформи - За життя".

"Ми зараз вивчаємо це питання. З одного боку, в нас є претензії до Центральної виборчої комісії, а з іншого - є аргументи, згідно з якими ми вивчаємо це питання і згідно з якими прийматимемо рішення. Усі аргументи нами будуть вивчені і в той день, коли це питання буде включене до порядку денного, ми визначимося і конкретно заявимо про це", - пояснив журналістам член фракції ОПЗЖ Віктор Медведчук.

Читайте також: ЦВК виклала свою позицію щодо припинення її повноважень

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії.

Нинішній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року. До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного - у лютому 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-