Рада направила до КСУ проєкт змін до Конституції щодо скасування адвокатської монополії

Рада направила до КСУ проєкт змін до Конституції щодо скасування адвокатської монополії

Укрінформ
Верховна Рада направила до КСУ президентський законопроєкт №1013 "Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)".

Рішення про ухвалення в цілому відповідної постанови підтримали 337 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як ідеться в пояснювальній записці до проєкту закону, він має на меті виключити положення статті, згідно з якою виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.

"У зв'язку із цим пропонується вилучити частину п'яту статті 131-2 Конституції України, за якою законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена", - ідеться в пояснювальній записці.

Законопроєкт також передбачає вилучити підпункт 11 пункту 16-1 Розділу ХV "Перехідні положення", згідно з яким із дня набрання чинності законом "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 Конституції України виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції – з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції – з 1 січня 2019 року.

Читайте також: Рада у вівторок планує направити до КС сім законопроєктів

Передбачається, що ухвалення закону сприятиме оптимізації механізму отримання професійної правничої допомоги.

Як повідомлялося, 2 вересня Комітет ВР із питань правової політики рекомендував парламенту включити в порядок денний другої сесії і направити на розгляд Конституційного Суду президентський законопроєкт №1013 "Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-