Рада попередньо схвалила скасування депутатської недоторканності

Рада попередньо схвалила скасування депутатської недоторканності

Укрінформ
Верховна Рада ІХ скликання ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України).

За відповідну постанову №1095 "Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)" проголосували 363 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим Президентом Петром Порошенком. Ним передбачено виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради. Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Перед голосуванням законопроєкт №7203 був включений до порядку денного.

Читайте також: Рада нон-стоп: Арахамія сказав, скільки законопроєктів розглянуть "сьогодні-завтра"

Як повідомлялося, 19 червня 2018 року Конституційний суд визнав конституційним законопроект № 7203. Водночас після висновку КСУ Верховна Рада так і не внесла його на голосування.

Відповідно до чинного законодавства, після ухвалення у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Конституції, повинен отримати на наступній сесії конституційну більшість у щонайменше 300 голосів.

Рішення про включення законопроєкту №7203 до порядку денного першої сесії Верховної Ради ІХ скликання 29 серпня було ухвалено на засіданні підготовчої депутатської групи у середу, 28 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-