Суд у Гаазі: РФ вимагає відхилити позови України в повному обсязі

Суд у Гаазі: РФ вимагає відхилити позови України в повному обсязі

Укрінформ
РФ стверджує, що постійна палата третейського суду в Гаазі не має компетенції розглядати справу за позовом щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.
Про це заявив посол із особливих доручень МЗС Росії Дмитро Лобач, який представляє позицію РФ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Україна хоче поставити під сумнів те, що Крим належить Росії, суверенітет півострова. У 2014 році Крим вийшов на референдум і обрав приєднання до Росії. Суд не може розглядати цей позов, бо він не підпадає під конвенцію ООН з морського права”, - зазначив під час свого виступу Лобач.

За його словами, РФ не визнає позови України, а у суду немає юрисдикції їх розглядати. Він закликав суд відхилити позови в повному обсязі.

“Будь-який спір щодо суверенних прав РФ та її ексклюзивних економічних зон, включно з Чорним морем - поза межами юрисдикції. За принципом правонаступництва держав, зони в Азовському морі - це спадок від царської Росії та Радянського Союзу. Всі позови України щодо активності РФ в Азовському морі - поза юрисдикцією”, - наголосив агент Росії.

Він також звинуватив Україну у невиконанні досудових процедур.

“Крім того, РФ та Україна уклали відповідні двосторонні договори, за якими будь-які суперечки повинні бути врегульовані перш за все шляхом перемовин. Україна, в свою чергу, жодним чином не пропонувала провести і не вела переговори. Таким чином, вона порушила досудову процедуру врегулювання спору”, - заявив Лобач.

Слухання триватимуть до вечора. Однак, відкритою була лише вступна частина виступу представника Росії у суді.

Як повідомляв Укрінформ, Постійна палата третейського суду в Гаазі з 10 по 14 червня проведе слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

Читайте також: Україна vs Росія: у Гаазі почалися слухання щодо порушення морського права

У травні 2017 року відбулося перше процедурне засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Постійна палата третейського суду (ППТС) знаходиться в тій самій будівлі Палацу миру, що й Міжнародний суд ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-