Україна vs Росія: у Гаазі почалися слухання щодо порушення морського права

Україна vs Росія: у Гаазі почалися слухання щодо порушення морського права

Укрінформ
Слухання у Постійній палаті третейського суду в Гаазі за позовом України щодо порушення Росією права прибережної держави почалися о 10 ранку за місцевим часом.

Зараз у суді свою позицію представляє Росія. Завтра у той самий час виступатиме Україна, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Слухання триватимуть до вечора. Транслюватимуть наживо лише перші 30 хвилин.

Перед початком слухань стався невеликий інцидент — імені представника Російської Федерації Дмитра Лобача чомусь не знайшли у списках, і охорона намагалася не пустити його на слухання. Втім, після перевірки документів Лобача пропустили.

Читайте також: Зеркаль у Гаазі: Росія нехтує новими доказами у справі МН17

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Гаазі стартують слухання за позовом України щодо порушення Росією права прибережної держави. Постійна палата третейського суду в Гаазі з 10 по 14 червня проведе слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

Постійна палата третейського суду (ППТС) знаходиться в тій самій будівлі Палацу миру, що й Міжнародний суд ООН.

Як повідомляв Укрінформ, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

У травні 2017-го відбулося перше процедурне засідання Трибуналу за конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створений арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-