Віце-прем'єр: Ініціювання референдумів є спробою президента перекласти відповідальність

Віце-прем'єр: Ініціювання референдумів є спробою президента перекласти відповідальність

Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе розцінює ініціативи щодо референдумів про вступ України в НАТО і про мирні перемовини з Росією як намагання Президента перекласти відповідальність за свої рішення на громадян.

Про це вона заявила під час другого Національного оборонного хакатону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я вважаю, що ті заяви, які стосуються референдуму і щодо НАТО, і щодо мирних перемовин з РФ, вони насправді є певним перекладанням відповідальності, яку має нести Президент, яку має нести глава держави, який відповідає за безпекову політику держави, за міжнародну політику, на громадян, які не мають такого обсягу інформації, на основі якого вони можуть приймати рішення», - заявила Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що курс щодо членства України в ЄС і НАТО закріплений в Конституції, і це та основа, яка зобов’язує Президента, як гаранта Конституції, її дотримуватимусь і забезпечувати спільну роботу інших державних інституцій задля досягнення цих цілей. Крім того, віце-прем’єр відзначила, що нормативна база НАТО не зобов’язує країни проводити референдуми для досягнення членства в Альянсі.

«Немає вимоги ніде в статуті Альянсу, в процедурах Альянсу щодо того, що країна, яка хоче досягнути членства, вона має провести референдум. Такої вимоги немає. Я вважаю, що ми вже протягом останніх п’яти років чітко визначилися після Революції гідності, де може бути захищена наша безпека і що членство в Північноатлантичному альянсі є єдиним для нас прийнятним шляхом», - заявила Климпуш-Цинцадзе.

Вона нагадала, що свого часу Україна була позаблоковою державою і Росія напала на Україну. «Як на мене, це є достатній аргумент, щоб зрозуміти, хто є нашим другом і хто є нашим ворогом», - підкреслила віце-прем’єр.

Читайте також: Націоналісти зробили заяву щодо "інформаційного референдуму" Зеленського

Як повідомлялося, у Києві впродовж 27-31 травня триває TIDE Hachathon – змагання, яке регулярно організовується НАТО для пошуку розв'язання проблем взаємосумісності та злагодженої роботи всіх складових Альянсу. У 2017, 2018 роках у хакатонах NATO TIDE Hachathon брали участь представники українських військ зв’язку, які посіли призові місця, а у 2019 році до них долучились представники Держприкордонслужби України, Нацгвардії та Інституту спецзв’язку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-