Країни, що повертають Росію у ПАРЄ, стають співучасниками підриву

Країни, що повертають Росію у ПАРЄ, стають співучасниками підриву "Мінська" - Клімкін

Укрінформ
Країни-члени, які зараз готові повертати до ПАРЄ агресора і порушника міжнародного права без виконання ним жодних умов, мають бути свідомі того, що стають співучасниками підриву "Мінська".

Таке попередження міністр закордонних справ України Павло Клімкін розмістив у Facebook.

"Я ж нікого не дивував, коли казав, що "Мінськ" вже тривалий час перебуває у важкому коматозному стані? А після того, як Росія почала обілечувати український Донбас своїми паспортами, хіба не очевидно, що "Мінськ" перетворили на зомбі?", - написав Клімкін та додав: "Всі ми знаємо, якою ціною Україна виконувала Мінські домовленості. Москва ж, не ховаючись, послідовно його підривала".

Також голова МЗС зауважив, що "якщо зараз окремі країни-члени готові повертати до ПАРЄ агресора і порушника міжнародного права просто так, без виконання ним жодних з поставлених умов - вони мають бути свідомі того, що стають співучасниками підриву "Мінська".

Питання ж не лише у тому, чи працює "Мінськ" і хто як його виконує - для України це справа життєвого значення. Питання у тому, що прецедент повернення Росії в ПАРЄ матиме значні символічні наслідки – це запускає процес "нормалізації" всього, що дозволяє собі РФ без жодних кроків з її боку до нормальності. І ті, хто уможливлює таку викривлену глобальну реальність, мають понести за це частину відповідальності", - уточнив Клімкін.

Читайте також: Україна може відмовитися від "Мінська", якщо Рада Європи "пробачить" Росію — Клімкін

Він наголосив, що саме про це казав у Брюсселі своїм колегам міністрам: "Я був максимально коректним, підбираючи слова, а в політкоректність гратися більше не будемо. А якщо дехто в Європі піддаватиметься на шантаж Кремля і ховатиме голову у пісок - від Ради Європи і, зрештою, від усіх європейських цінностей дуже швидко може нічого не лишитися".

Як повідомлялося, 16-17 травня у Гельсінкі відбудеться річне засідання Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) на рівні міністрів закордонних справ країн-членів.

Саме під час цієї зустрічі КМРЄ повинен ухвалити рішення про застосування або ні відповідних статей Статуту організації відносно Росії. Йдеться про можливе позбавлення РФ репрезентативних прав у Раді Європи, адже у червні минає два роки, як держава не виконує свої статутні зобов’язання, не сплачуючи внески до бюджету організації.

Читайте також: Франція не пов’язує Мінські угоди з ситуацією у Раді Європи

Російська сторона у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ після накладання на її делегацію санкцій у Парламентській асамблеї Ради Європи у відповідь на окупацію Криму та агресію проти України. Відтоді Росія не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-