Франція не пов’язує Мінські угоди з ситуацією у Раді Європи

Франція не пов’язує Мінські угоди з ситуацією у Раді Європи

Укрінформ
Офіційний Париж вважає, що зобов'язання сторін за Мінськими домовленостями не повинні пов'язуватися із ситуацією відносно Росії, що сталася у Раді Європи.

Про це заявило у вівторок Міністерство закордонних справ Франції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Зобов'язання, взяті сторонами щодо імплементації Мінських домовленостей, повинні бути дотримані. Вони не повинні бути пов'язані із ситуацією у Раді Європи", - заявили у французькому МЗС.

У відомстві також нагадали позицію президента Франції Еммануеля Макрона, який наголосив на важливості пошуку рішення із збереження Росії у складі Ради Європи із дотриманням усіх прав і зобов’язань.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що скасування Радою Європи вимог до Росії щодо виконання нею своїх зобов'язань як країни-члена може дати Україні підстави заявляти про відмову від дотримання Мінських угод.

16-17 травня у Гельсінкі відбудеться річне засідання Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) на рівні міністрів закордонних справ країн-членів.

Саме під час цієї зустрічі КМРЄ повинен ухвалити рішення про застосування або ні відповідних статей Статуту організації відносно Росії. Йдеться про можливе позбавлення РФ репрезентативних прав у Раді Європи, адже у червні минає два роки, як держава не виконує свої статутні зобов’язання, не сплачуючи внески до бюджету організації.

Читайте також: Україна може відмовитися від "Мінська", якщо Рада Європи "пробачить" Росію — Клімкін

Російська сторона у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ після накладання на її делегацію санкцій у Парламентській асамблеї Ради Європи у відповідь на окупацію Криму та агресію проти України. Відтоді Росія не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Водночас, слід розрізняти обмежувальні заходи Євросоюзу, які запроваджені проти Росії та прив'язані до повного виконання Мінських домовленостей, а також санкції, накладені на російську делегацію в ПАРЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-