У БПП вимагають від Зеленського реакції на повзучу анексію РФ Донбасу

У БПП вимагають від Зеленського реакції на повзучу анексію РФ Донбасу

Укрінформ
Рішення Російської Федерації про спрощення процедури видачі паспортів РФ громадянам України на окупованій частині Донбасу потребує жорсткої реакції новообраного Президента України Володимира Зеленського.

Про це заступник голови фракції “Блок Петра Порошенка” Олексій Гончаренко заявив журналістам у парламенті, повідомляє сайт БПП.

“Рішення Путіна про видачу громадянам України на тимчасово окупованих територіях Донбасу російських паспортів фактично означає повзучу анексію українських суверенних територій. Якщо на окупованій території будуть громадяни РФ, це дасть привід Росії казати, що вона захищає вже не російськомовних громадян, а громадян РФ. Це є дуже серйозний виклик державі і я дуже очікую реакцію на цей виклик новообраного Президента України Зеленського. Наразі він мовчить, а це не є правильно, оскільки безпека держави та права громадян – це безпосередня сфера відповідальності глави держави”, – заявив Гончаренко.

Народний депутат зазначив, що рішенням про видачу російських паспортів, РФ перевіряє Зеленського на міцність: “Це тактика подивитися, які дії вживатиме Зеленський у відповідь”.

Водночас, підкреслив депутат, чинний Президент Петро Порошенко, у зв'язку із завершенням свого мандату, обмежений у своїх діях. Порошенко закликав міжнародних партнерів «не допустити найгіршого сценарію, жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій».

Також Порошенко доручив Міністерству закордонних справ негайно ініціювати обговорення цього питання в рамках Ради Безпеки ООН, і в інших міжнародних форматах, зокрема, в ОБСЄ та ЄС.

Читайте також: Указ Путіна про паспорти РФ на Донбасі ускладнить переговори для Зеленського – FT

Як повідомляв Укрінформ, 24 квітня команда Зеленського заявила, що указом про видачу російських паспортів українцям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, Росія визнала свою відповідальність як держава-окупант. Також у Зеленського додали, що попри це, “Україна буде робити все від неї залежне, аби захистити, надати належну допомогу та забезпечити права своїх громадян, які вимушені перебувати на окупованих територіях”. Втім особиста позиція переможця президентських перегонів Володимира Зеленського досі лишається невідомою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-