Законопроект про прозоре оборонне держзамовлення цього тижня планують направити у Раду

Законопроект про прозоре оборонне держзамовлення цього тижня планують направити у Раду

Укрінформ
Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що законопроект, який дозволить реформувати вітчизняний ОПК та зробить прозорим державне оборонне замовлення, вже готовий для направлення на розгляд Верховної Ради.

Про це він сказав під час круглого столу «Законодавче забезпечення реформування оборонно-промислового комплексу України та підвищення рівня прозорості державного оборонного замовлення», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Без розвитку ОПК та залучення сучасних технологій, інвестицій до «Укроборонпрому» ми не здатні забезпечити на гідному рівні безпеку і обороноздатність нашої крани. І саме тому на початку березня РНБО затвердила основні напрямки реформування ОПК, і в тому числі поставила конкретні завдання розкриття державного оборонного замовлення, створення прозорих, конкурентних умов для виконання державного оборонного замовлення. Ми звернулись до профільного комітету, Кабінету міністрів, Міністерства економіки і торгівлі і сьогодні ми маємо вже напрацьований законодавчий пакет», - зазначив Турчинов.

Читайте також: Турчинов розповів, що буде після ліквідації Укроборонпрому

Він додав, що не всі в оборонній промисловості радіють радикальності цих пропозицій, однак без них Україна не зможе зберегти позиції на зовнішніх ринках та забезпечити власні Збройні сили найсучаснішою технікою та озброєнням.

Своєю чергою голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський відзначив, що за 5 років була створена законодавча база для ефективного функціонування ОПК і лише в одному сегменті зміни так і не відбулися.

«За останні 5 років ми спільно з вами поміняли фактично все законодавство безпекове, десятки законів… вони запрацювали, ми оновили практично всю законодавчу основу блоку безпеки і оборони. Є лише один сегмент, де кардинально нічого не змінилось, – це сегмент структури державного оборонного замовлення, секретності навколо цього, це сегмент існування такого гібриду державного органу Укроборонпрому. Це повна блокада залучення іноземних інвестицій, партнерів для виробництва озброєння і військової техніки на території України», - заявив Пашинський. Голова комітету також зазначив, що за 5 років війни жодного спільного підприємства з іноземними партнерами у зв’язку з радянською нормативно-правовою базою стосовно ОПК так і не було створено.

Як зазначалося під час круглого столу, законопроект передбачає внесення змін і доповнень до низки законів. Об’єднання різних ініціатив в один закон, на думку учасників круглого столу, підвищує шанси на ухвалення комплексного документа в парламенті.

У разі, якщо законопроект у п’ятницю чи в понеділок буде зареєстрований у ВР, то у наступний четвер є всі шанси його розглянути, запевнив Пашинський.

Розповідаючи про зміст законопроекту, Пашинський повідомив, що пропонується, наприклад, внести зміни до закону «Про державне оборонне замовлення», де передбачити застосування конкурентних процедур під час закупівель. Передбачено зміни і в закон про закупівлі робіт і послуг на потреби оборони, про державну таємницю та інші.

Зокрема, в законі про державну таємницю буде максимально відкрито інформацію про державне оборонне замовлення, відомості про закупівлю військового майна та техніки, сказав він.

Засекреченою залишиться лише інформація про місце, терміни і строки постачання озброєння, зміст і відомості про фундаментальні наукові розробки, результати та зміст науково-дослідних робіт, відомості про тактико-технічні характеристики тощо. Все інше, запевнив Пашинський, повинно бути розсекречено.

Текст законопроекту наприкінці тижня буде розміщено на сайті Верховної Ради, пообіцяв голова Комітету з питань національної безпеки та оборони.

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко на початку березня доручив підготувати законодавчі пропозиції про прозорість державного оборонного замовлення.

"Необхідно змінити склад державного оборонного замовлення. Поставлено завдання всім міністерствам, учасникам, членам РНБО подати свої пропозиції для розроблення законопроекту”, - заявив Президент. Він підкреслив, що внесе відповідний законопроект до Ради і визначить його як невідкладний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-