Міжнародний Суд ООН у червні вирішить, чи розглядатиме позов України до Росії

Міжнародний Суд ООН у червні вирішить, чи розглядатиме позов України до Росії

Укрінформ
В України є “добрі шанси”, що Міжнародний суд ООН підтвердить свою юрисдикцію щодо позову до РФ у справі про порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі повідомив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов.

Розгляд справи відбуватиметься в два етапи: спочатку щодо наявності юрисдикції (повноваження розглядати позов), і, у разі її підтвердження, – по суті.

“Слухання щодо наявності юрисдикції відбудуться на початку червня. У разі, якщо МС ООН ухвалить позитивне рішення, на що у нас є добрі шанси, тоді будуть визначені терміни наступних етапів розгляду справи вже по суті”, - повідомив Ченцов.

Як відомо, 14 січня 2019 року Україна передала свої письмові зауваження та позицію до Міжнародного Суду ООН у відповідь на заперечення Російської Федерації щодо відсутності в Суду юрисдикції розглядати міждержавний позов про порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Читайте також: У ЄСПЛ позитивно оцінюють виконання Україною рішень суду

Україна заявляє, що дотрималась усіх необхідних вимог досудового врегулювання спору, що надає Міжнародному Суду ООН юрисдикцію розглядати спір з Російською Федерацією.

У своєму позові до МС ООН Україна вимагає від РФ відшкодування збитків за систематичні порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. У червні 2018 року Україна подала Меморандум на підтримку своїх вимог, що супроводжуються широким переліком задокументованих доказів серйозних порушень Росією вищезгаданих конвенцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-