Звільнення заручників: РФ у Мінську відмовилася від

Звільнення заручників: РФ у Мінську відмовилася від "вузького формату" та 25/25

Укрінформ
Росія на засіданні гуманітарної групи в Мінську в середу категорично відмовилася обговорювати питання обміну політв’язнів Кремля на засуджених росіян як в широкому, так і в вузькому форматах.

Про це перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко написала у Facebook.

"РФ також категорично відмовилася обговорювати питання звільнення засуджених росіян на політв‘язнів Кремля як в форматі 25/25, так і в вузькому форматі (ми пропонували негайно передати нам хворого П. Гриба і літнього О. Сизоновича та В. Балуха в обмін на росіян Седикова і Висоцького). Представники РФ вчергове відмовилися від своїх громадян і повторили мантру про "внутрішній конфлікт" й що "Київ має домовлятися з Луганськом і Донецьком", - написала Геращенко.

Вона також повідомила, що представник РФ у Тристоронній контактній групі Борис Гризлов "ховає очі і уникає обговорення проблеми" щодо питання негайного звільнення українських військовополонених моряків".

Як зазначила Геращенко, РФ неприховано чекає нової української влади і будь-кого з президентів, хто поповзе на поклон до Москви і поїде "ручкатися з бойовиками на окуповані території".

Вона додала, що очікування приходу проросійської влади також впливають на важкі переговори.

"Представники РФ на цьому етапі - повністю не готові до будь-яких просувань у вирішенні гуманітарних і безпекових питань", - зазначила перший віце-спікер.

За її словами, представники Росії намагаються зірвати тристоронній формат.

"Представники РФ намагаються спотворити сутність Мінських угод і тристороннього формату груп, зірвати саме тристоронній формат, всіма способами намагаючись спонукати Київ до прямих переговорів з маріонетками Кремля", - написала Геращенко.

Вона вчергове наголосила, що прямих переговорів з псевдовладою окупованих Донецька і Луганська не буде.

Уповноважений Президента також повідомила, що представник України в ТКГ Євген Марчук нагадав ОБСЄ про чергові збиті ЗСУ новітні російські безпілотники, які проводили розвідувальну діяльність на Луганщині.

"Ці безпілотники були продемонстровані українським депутатам, які очікують від СММ ОБСЄ чіткої фіксації всіх порушень режиму тиші, чесного моніторингу щодо присутності на окупованому Донбасі російської зброї і техніки і публічної позиції про неприпустимість порушення безпекового блоку мінських угод", - підкреслила Геращенко.

Читайте також: Київ пропонує провести звільнення заручників 30 березня

Вона наголосила, що українська сторона вчергове запевнила, що і Київ, і весь світ не визнають результатів псевдовиборів на окупованих територіях.

"Ми вимагаємо від РФ розпустити всі ці опереточні псевдооргани псевдовлади і вивести свої війська та техніку з Донбасу геть", - заявила Геращенко.

Вона зазначила, що після виборів санкції проти РФ залишаться і Москва змушена буде говорити з Києвом і виконувати мінські угоди.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Білорусі Мінську в середу відбулася зустріч Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Фото: Ірина Геращенко, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-