Комітет ВР просить порушити справу через

Комітет ВР просить порушити справу через "кришування" корупції в оборонці

Укрінформ
Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони на засіданні 13 березня звернеться до правоохоронних органів з проханням порушити кримінальну справу щодо "кришування" правоохоронцями корупційних схем в оборонній сфері.

Про це сказав голова Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський журналістам в кулуарах парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Завтра першим питанням порядку денного на нашому комітеті буде розглянуто, як правоохоронні органи відреагували на наше звернення 2016 року, завтра ми пред'явимо судові рішення і завтра ми будемо звертатися до керівництва правоохоронних органів порушити кримінальні справи уже не по факту якихось запчастин, а по тому, чому конкретні правоохоронці ставили свої підписи, зловживали владою, службовим становищем, вчиняли злочин для того, щоб покрити цих "ділків", - сказав Пашинський.

Він додав, що не знає, чи правдиві листування, оприлюднені у програмі "Наші гроші", але зазначив, що має документи, де Військова прокуратура і НАБУ закривали або не розслідували справи по фактах комітетського, а потім журналістського розслідування щодо можливої корупції в "Укроборонпромі".

Пашинський нагадав, що ще 23 листопада 2016 року на Комітеті з питань нацбезпеки і оборони спільно з антикорупійним комітетом була заслухана інформація про можливі факти корупції в "Укроборонпромі". Тоді, за словами Сергія Пашинського, було ухвалено рішення передати наявні матеріали в Державну фіскальну службу і Національне антикорупційне бюро.

"Потім нашим комітетом за погодженням з Укроборонпромом було погоджено кандидатуру Семена Семенченка і Тараса Пастуха як відповідальних від комітету. Укроборонпромом відкрив їм документи, які вони повинні були перевірити. Після розслідування пана Бігуса я зробив тільки один висновок, що, на жаль, група осіб в складі операторів "Оптимумспецдеталі" корумпували Службу безпеки України, Національне антикорупційне бюро, Військову прокуратуру і ДФС. Це інформація, яка заслуговує на миттєву реакцію", - розповів Пашинський.

Як повідомлялося, 11 березня у четвертій частині журналістського розслідування "Bihus.info" йшлося про те, що працівники Служби безпеки, Військової прокуратури, Державної фіскальної служби і Національного антикорупційного бюро допомагали засновнику ТОВ "Оптимумспецдеталь" Андрію Рогозі закривати справи і вирішувати різні проблемні питання.

У розпорядженні журналістів опинилася телефонна переписка, у якій йдеться, що власник ТОВ "Оптимумспецдеталь" Андрій Рогоза і його партнер Віталій Жуков давали хабарі правоохоронцям за закриття кримінальних справ. При цьому фірма спеціалізувалася на постачанні на оборонні підприємства, які входять до концерну "Укроборонпром", контрабандних деталей до військової техніки з Росії.

Зокрема, в листуванні Рогози і Жукова йдеться про хабар у вигляді автомобіля BMW для співробітника столичного главку СБУ Дмитра Москаленка.

Також у листуванні згадується перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, детективи бюро Дмитро Литвиненко і Олег Борисенко, а також позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко.

Серед іншого у НАБУ видали ТОВ "Оптимумспецдеталь" довідку, у якій йшлося, що детективи відомства не включали підприємство до переліку з ознакою фіктивності.

При цьому журналісти вказують, що контакти в НАБУ засновнику ТОВ "Оптимумспецдеталь" забезпечував позаштатний агент бюро Євген Шевченко. Він також повідомив у коментарі журналістам, що мав спільний бізнес з Рогозою, у який за два останніх роки вклав мільйон доларів.

Раніше, 25 лютого, у програмі "Наші гроші" була оприлюднена інформація про "багаторічну схему вимивання сотень мільйонів гривень" із українського оборонного комплексу, до якої, за даними журналістів, нібито причетний син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор. Пізніше у НАБУ повідомили, що фірми, які фігурують у розслідуванні журналіста Bihus.info Лесі Іванової, є об'єктами розслідувань детективів бюро.

Олег Гладковський відкинув звинувачення у корупції та звернувся до НАБУ й ГПУ з проханням перевірити факти, наведені в журналістському розслідуванні.

Читайте також: Жоден причетний до розкрадання армії не сховається за строком давності – Президент

Президент 4 березня підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони.

Згодом Укроборонпром повідомив, що директор ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" Олексій Бабіч і директор ДП "Ізюмський приладобудівний завод" Сергій Філоненко були відсторонені від посад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-