Посол Щерба дав публічний урок історії австрійському політику-українофобу

Посол Щерба дав публічний урок історії австрійському політику-українофобу

Укрінформ
Посол України в Австрії Олександр Щерба у своїй статті в австрійській газеті гостро зреагував на словесні атаки проти України з боку місцевого політика Йоханна Фоггенгубера.

Український переклад статті "Не будіть старих демонів!" у газеті Wiener Zeitung дипломат опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"Інтерв’ю австрійського кандидата в Європейський парламент Йоханна Фоггенгубера у програмі ZIB-2 привернуло неабияку увагу. Оскільки в цьому інтерв’ю герр Фоггенгубер декілька разів припускався словесних атак щодо України, я спробував зустрітися з ним, аби прояснити декілька питань, очевидно, йому ще не зрозумілих. На жаль, ця зустріч не відбулася. Тому я звертаюся до нього публічно", - написав Щерба.

У статті, зокрема, він прокоментував твердження кандидата до Європарламенту про те, що Україна "ніколи не мала жодного відношення до Криму".

"Схоже на те, що він вже давненько не дивився на географічну карту. Україна – це єдина частина земної суші, з’єднана з півостровом. Княгиня Ольга, яка принесла християнство до Київської Русі, однієї з найбільших держав Європи, свого часу хрестилася саме в Криму. І далеко не випадково називалася та держава не Московською, а Київською Руссю. Адже Москва була на той момент простим болотом", - зазначив український посол.

Він також нагадав австрійському політикові, що найавторитетніший довідник із правопису німецької мови Duden нещодавно визначився, що німецькою мовою українська столиця пишеться "Kyiw", а не через російську транскрипцію "Kiew".

"Чи, може, Україна і до Києва не має жодного відношення? Абсурд, але саме сюди приводить логіка тих, хто постійно нагадує, що Крим був у складі Російської Імперії з 1783 року. Київ був у складі цієї імперії ще довше – з 1654 року. То що, герр Фоггенгубер, тепер нам і в Києві чекати путінських "зелених чоловічків"?" - йдеться у статті.

Посол також нагадав, що Україна (в особі Київської Русі) стояла біля витоків Європи, а після того провела багато століть поділеною між імперіями.

"Через віки існування в тіні вона пронесла і свою мову, і свою культуру. Це існування менших народів у тіні більших називалося колоніалізмом. Щонайменше дивно бачити, як політик 21-го сторіччя виправдовує насильницьку раптову зміну кордонів через реалії 18-го сторіччя, шукаючи саме в похмурих колоніальних часах відповіді на запитання сучасної Європи", - зазначив Щерба.

Читайте також: Посол Щерба розвінчав для австрійців міфи щодо РФ та її агресії проти України

Український дипломат також прокоментував розмови в Росії про кримську землю, "просякнуту російською кров’ю": "І знову це лише частина правди. Адже більшість матросів та солдатів, які воювали у кримську війну 1853-1856 років, були селянськими хлопцями, насильно рекрутованими в українських селах – починаючи з найбільш знаменитого героя "оборони Севастополя" - Петра Кішки, родом із Вінниччини".

"І якщо ми вже говоримо про "кров" - куди ж дівати кров кримськотатарську? До речі, в березні 2014 року саме кримський татарин був першою жертвою окупації Криму. Звали його Решат Аметов. Путінські "ввічливі солдати" піддали його звірячим тортурам і вбили. Причина смерті: удар гострим предметом в око. Давайте не забувати про нього", - додав очільник українського диппредставництва.

Він також нагадав австрійському політику, що 1 грудня 1991 року Україна (в рамках міжнародно визнаного референдуму) проголосувала за незалежність від Радянського Союзу, і більшість кримчан тоді сказала "так". "І до речі, герр Фоггенгубер, тоді приналежність Криму Україні теж не ставилася під питання, за винятком кількох шовіністичних голосів, які в політичному плані не грали ролі. Україна тоді відмовилася від ядерної зброї. В обмін на наше роззброєння Росія урочисто пообіцяла "поважати суверенітет та існуючі кордони України", - написав дипломат.

За словами посла, очевидно, що вірити Росії було помилкою, і в майбутньому це не повториться.

"І тим не менше: слова мають значення. Тому важливо, щоб саме кандидати в Європейський парламент підбирали свої слова особливо ретельно", - наголосив Посол України в Австрії Олександр Щерба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-