Посол Щерба розвінчав для австрійців міфи щодо РФ та її агресії проти України

Посол Щерба розвінчав для австрійців міфи щодо РФ та її агресії проти України

Укрінформ
Посол України в Австрії Олександр Щерба опублікував статтю в одній з провідних австрійських газет Die Presse.

У ній він розповів про три великі ілюзії – банальну, політичну та стратегічну – щодо розпочатої гібридної війни Росії проти України. Переклад статті  українською опублікований на сторінці Олександра Щерби у Facebook.  

"Ілюзія перша (банальна) – Росію спровокували. "Мене спровокували!" - це слова кожного насильника на цій планеті. Чому Путіну вірять у тому, в чому не повірили б насильнику? "НАТО зайшло надто далеко". НАТО зайшло надто далеко, бо народи Східної Європи надто добре знають Росію. Коли ті, хто належать до НАТО або знаходяться під його парасолею, кажуть Україні, що вона не має права на членство в НАТО – це лицемірство. Чому, тому що "в росіян своя гордість"? Так і в українців вона є!", - йдеться у статті.

Друга ілюзія (політична) стосується того, що  "у Криму йшлося про самовизначення народу".

"Росії будь-яке самовизначення глибоко байдуже. Дві війни у Чечні тому підтвердження. У Сибіру є регіони, які на 75% населені етнічними китайцями. Гадаю, Росії б не сподобалося, якби в них раптом вигулькнули загони національної самооборони з китайським акцентом і почали вимагати самовизначення. Відповідно, й у Криму йшлося про грабіжницьку анексію, але жодним чином не про самовизначення", - написав посол.

Третя ілюзія – стратегічна: "Захід чимось завинив перед Росією, а Україні доводиться розплачуватися за його боргами".

"Давайте вже без самообману! Росія не звикла мислити категоріями компромісу. Вона просто хоче отримати назад свій шматок світового пирога. Починаючи з України. На менше, ніж повернення України до зони російського впливу, вони не погодяться. Але ж і для України це не варіант. У тінь Росії ми вже не вернемося. Особливо після того, через що пройшли в останні п’ять років", - зазначає Щерба.

Читайте також: Зло зламається об таких людей, як Сущенко – посол в Австрії

І додає: "Звідси й безкінечна війна. Звідси й глухий кут у Мінську. Звідси і розуміння того, що без миротворців ООН рішення не буде".

Дипломат також нагадує, що сьогодні вже п’ятий рік "Україну карають за її рішення бути з Європою": "Це збочена війна між двома народами, які мають багато спільного. Але не забуваймо: це російська зброя, російські громадяни і російські знамена на українській землі – не навпаки. Тому прошу з розумінням ставитися, коли миротворчі заклики "до обох сторін" трохи скептично сприймаються в Україні", - підсумував Щерба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-