Генсек ОБСЄ висловився на підтримку президентського законопроекту про адвокатуру

Генсек ОБСЄ висловився на підтримку президентського законопроекту про адвокатуру

Укрінформ
Генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер висловився на підтримку законопроекту "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", який наразі перебуває у Верховній Раді і раніше отримав позитивну оцінку з боку Ради Європи.

Про це Гремінгер заявив у понеділок у ході свого виступу у штаб-квартирі ОБСЄ у Відні під час інформаційного заходу, присвяченого українським реформам "Підсумки ключових реформ в Україні: децентралізація та судова система", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Судова реформа залишається незавершеною без довгоочікуваного закону про реформування адвокатури, який досі перебуває у підвішеному стані у парламенті. Я поділяю бачення наших партнерів з Ради Європи про те, що закон є кроком вперед у порівнянні з нинішнім законом про адвокатуру від 2012 року. І я закликаю українське керівництво продовжувати залишатися відданими цій реформі", - сказав Гремінгер.

За його словами, ОБСЄ не лише допомагає в деескалації напруження та пошуку мирного врегулювання кризи в та навколо України, але й "здійснює критичний внесок у підтримку імплементації реформ, сфокусованих на зобов’язаннях України в гуманітарному вимірі". "Координатор проектів ОБСЄ в Україні спільно з нашим партнерами з міжнародної спільноти прямо долучені до підтримки судової реформи. І за останні роки ми стали свідками важливих реформ в українській судовій системі та пов’язаних з нею інституцій", - заявив він, виокремивши, зокрема, реформування прокуратури та створення Вищого антикорупційного суду.

Крім того, додав Гремінгер, ОБСЄ також підтримує реформу децентралізації в Україні, "яка так само, як і судова реформа, є важливою для забезпечення стабільності в Україні": "ОБСЄ готова допомагати Україні в побудові сильних місцевих інституцій з метою сприяння успішності реформи децентралізації".

Він підкреслив, що успішна імплементація реформ у сферах децентралізації та судової системи "сприятиме стабільності України та її інституції та буде посилювати стабільність та безпеку в Україні та всьому регіоні".

Читайте також: Депутат пояснила, навіщо у ВР блокують законопроект про адвокатуру

Як відомо, Президент України Петро Порошенко у вересні 2018 року вніс на розгляд Верховної Ради законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (№9055), у якому пропонується розширити професійні права адвокатів та закріпити додаткові гарантії адвокатської діяльності.

Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя схвалив цей законопроект та рекомендував парламенту ухвалити його в першому читанні.

Спецпредставник генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя 14 грудня заявив, що президентський законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (№9055) відповідає вимогам Європейського Союзу.

Експерт Ради Європи Ритіс Якубаускас, який аналізував законопроект №9055 на предмет відповідності стандартам РЄ, зазначив, що "положення цього законопроекту в цілому відповідають стандартам Ради Європи щодо регулювання та захисту професії адвоката, а за окремими напрямами забезпечують навіть більший, аніж вимагають стандарти, захист адвокатів у здійсненні ними своїх професійних обов’язків, у саморегулюванні та самоврядуванні своєї спільноти".

Рада директорів Американської торговельної палати в Україні також звернулася до народних депутатів з листом на підтримку позитивних та прогресивних положень законопроекту №9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-