Депутат пояснила, навіщо у ВР блокують законопроект про адвокатуру

Депутат пояснила, навіщо у ВР блокують законопроект про адвокатуру

Укрінформ
Попри позитивні новації проект Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" №9055 штучно блокують в парламенті, щоб провести лояльних кандидатів до складу органів, відповідальних за призначення та звільнення суддів.

Про це в ефірі "Прямого" заявила народний депутат України Вікторія Пташник.

Вона, зокрема, зазначила, що на 15-16 лютого поточного року призначений з'їзд адвокатів, який проводить Національна асоціація України. Під час з'їзду будуть розглянуті питання про призначення з числа адвокатів двох членів Вищої ради правосуддя та члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які є незалежними органами суддівського врядування та відповідають за кар'єру суддів.

"З'їзд відбувається таким чином, що можна фактично маніпулювати делегатами, визначивши лояльних, які будуть приймати рішення у складі відповідних суддівських органів", - зазначила Пташник і додала, що через це йдуть кулуарні баталії.

"Мені здається, що саме через це блокується ухвалення законопроекту № 9055 про адвокатуру, оскільки з існуючими делегатами є можливість провести до ВРП та ВККС членів, які угодні керівництву адвокатури. Після цього, напевне, проходження законопроекту буде простішим", - сказала вона.

Пташник додала, що не всі депутати читають законопроект, тому поширюють недостовірну інформацію щодо його змісту. "Насправді ж законопроект № 9055 передбачає цілий перелік гарантій адвокатської діяльності, серед яких: децентралізація адвокатського самоврядування, доступ адвокатів до реєстрів і приміщень, де перебуває клієнт, захист адвокатів під час їхньої діяльності, спрощення доступу до адвокатської професії шляхом встановлення безкоштовного стажування та скасування стажування для тих, хто має відповідний стаж в галузі права".

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко у вересні 2018 року вніс на розгляд Верховної Ради законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (№ 9055), у якому пропонується розширити професійні права адвокатів та закріпити додаткові гарантії адвокатської діяльності.

Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя схвалив цей законопроект та рекомендував парламенту ухвалити його в першому читанні. Окрім того, проект підтримали такі громадські та міжнародні організації як Реанімаційний пакет реформ, Transparency International Ukraine, Торгово-промислова палата України та провідні адвокатські фірми. Рада Європи провела аналіз законопроекту та визнала його "кроком уперед" у порівнянні з чинним законом і таким, що відповідає європейським стандартам. Спецпредставник генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя рекомендував ухвалити законопроект № 9055 якнайшвидше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-