Шлях до миру на Донбасі лежить тільки через повне виконання

Шлях до миру на Донбасі лежить тільки через повне виконання "Мінська" - Сайдік

Укрінформ
Єдиний шлях до мирного вирішення конфлікту на сході України лежить через повне і всеосяжне виконання Мінських угод.

Про це йдеться у заяві Спеціального представника Діючого Голови ОБСЄ в Україні і Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка з нагоди четвертої річниці підписання "Комплексу заходів з виконання Мінських угод", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Переконаний, що єдиний шлях до мирного вирішення конфлікту на сході України лежить через повне і всеосяжне виконання Мінських угод усіма сторонами конфлікту. Я ще раз закликаю їх до цілеспрямованих дій у цьому відношенні", - заявив Сайдік.

Він зауважив, що "Комплекс заходів з виконання Мінських угод", який був разом з Декларацією "Нормандської четвірки" від 12 лютого 2015 р. схвалений Радою Безпеки ООН, в сукупності з "Мінським Протоколом" і "Мінським Меморандумом" від вересня 2014 р - "є базисом для поточної роботи Тристоронньої контактної групи з пошуку мирного вирішення конфлікту на сході України".

"На жаль, попри одноголосні запевнення про прихильність до Мінських угод, наблизитися до вирішення конфлікту ще не вдалося. У регіоні тривають протистояння, які досі призводять до страждань цивільного населення і людських жертв, хоча їх кількість в останній рік і вдалося значно зменшити", - йдеться у заяві.

Читайте також: Порошенко про план Сайдіка: Миротворці - не ескорт для спостерігачів ОБСЄ

Як відомо, раніше Мартін Сайдік на полях засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ 6-7 грудня 2018 року в Мілані представив документ для обговорення з ідеєю спільної місії ООН і ОБСЄ на Донбасі. Документ був розроблений за участі координатора політичної підгрупи ТКГ від ОБСЄ П'єра Мореля і голови СММ ОБСЄ в Україні Ертурула Апакана.

В інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung в січні Сайдік також говорив, що новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який мають затвердити країни "нормандської четвірки" - Україна, РФ, Франція і Німеччина, має замінити Мінські домовленості.

План був підданий критиці з боку багатьох українських політиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-