Порошенко про план Сайдіка: Миротворці - не ескорт для спостерігачів ОБСЄ

Порошенко про план Сайдіка: Миротворці - не ескорт для спостерігачів ОБСЄ

Укрінформ
Президент Петро Порошенко радить Мартіну Сайдіку зрозуміти: якщо Путін не дотримує слова, то можна розглядати безліч планів щодо врегулювання на Донбасі, але результат буде один і той самий.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV у понеділок ввечері, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наголошую, може бути безліч планів,але миротворці ООН не будуть ескорт-сервісом спостерігачів ОБСЄ. Він запропонував ,щоб вони ескортували спостерігачів. Не потрібно. Миротворці мають творити мир і мати мандат відповідальності по всій окупованій території. Наявність миротворців означає роззброєння незаконних формувань, виведення іноземних військ, іноземної техніки і небезпечних компонентів. Я думаю, що пану Сайдіку достатньо прочитати це і підтримати",- сказав Порошенко.

Водночас він запевнив, що зі свого боку готовий розглядати будь які плани, якщо вони не шкодять територіальній цілісності та незалежності України. "Я хочу наголосити, що план викладений у Мінських домовленостях, викладені санкції проти Росії. І зараз готується пакет санкцій у зв'язку з агресією у Керченській протоці, Азово-Чорноморському басейні, план, який велика кількість людей критикує, але не читає. у Мінських домовленостях чітко прописано, що виведення усіх військ з території України, і там стоїть підпис Путіна", - підкреслив Глава держави.

Читайте також: Порошенко назвав механізми, через які Путін хоче підірвати Україну

Але, додав він, навіть це не може змусити главу РФ дотримуватися слова.

"Я наголошую на тому, що ми ніколи не визнаємо факт окупації Керченскої протоки, ми ніколи не визнаємо факт окупації Азовського моря.ми 100% будемо вимагати вільного користування відповідно до двосторонніх угод, до конвенції ООН щодо свободи мореплавства",- зазначив Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартін Сайдік заявив в інтерв’ю австрійській газеті Kleine Zeitung про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який має замінити Мінські домовленості, і який мають затвердити країни "Нормандської четвірки" – Україна, РФ, Франція та Німеччина.

Читайте також: Податок на виведений капітал дасть ефект, як укол адреналіну в серце - Президент

План передбачає, окрім спільної місії ООН та ОБСЄ (з військовим та поліцейськими компонентами і міжнародною адміністрацією на ОРДЛО), також організоване Євросоюзом агентство з відбудови Донбасу - на кшталт того, яке раніше ЄС мав на Балканах.

Згідно з цим концептом, ООН та ОБСЄ мають діяти не паралельно, а разом під спільним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником: це стосується як військового та поліцейського компонентів з боку ООН, так і спостережної місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-