ПАРЄ визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими

ПАРЄ визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими

Резолюція
Укрінформ
ПАРЄ офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими у районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Про це йдеться в ухваленій у четвер резолюції ПАРЄ «Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці», повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

Резолюцію підтримали 103 делегати, утрималися - 16 та три були проти.

Це перший міжнародний документ, який офіційно визнає статус захоплених у районі Керченської протоки українських військових моряків як військовополонених, та закликає Москву негайно їх звільнити.

«Асамблея закликає РФ негайно звільнити українських військовослужбовців та забезпечити їм необхідну медичну, правову та/або консульську допомогу згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, такими як Женевська конвенція», - зазначається у документі.

Також ПАРЄ закликає РФ забезпечити вільне проходження Азовським морем і Керченською протокою.

Асамблея висловлює глибоке занепокоєння ескалацією напруженості між РФ і Україною в регіоні Азовського моря і Керченської протоки після 25 листопада 2018 року, коли українські військові катери здійснювали перехід з Одеси до Маріуполя.

«Асамблея засуджує застосування військової сили Російською Федерацією проти українських військових кораблів та їхніх екіпажів», - наголошується у документі.

При цьому Асамблея звертається до російської та українською сторін із закликом дотримуватися угоди щодо Азовського моря і Керченської протоки та утримуватися від кроків, які можуть призвести до загострення юридичних спорів між Україною і Російською Федерацією, ескалації напруженості конфлікту, а також можуть загрожувати безпеці у регіоні.

У резолюції висловлюється занепокоєння щодо будівництва Росією мосту через Керченську протоку, що вважається нелегальним і засвідчує чергове порушення суверенітету України разом із вибірковими перевірками українських та міжнародних суден в Азовському морі.

Асамблея підтримала пропозицію Європарламенту про розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на регіон Азовського моря.

Окрім цього, в резолюції підтримується ініціатива Німеччини і Франції щодо моніторингу спостерігачами від третіх країн свободи навігації у Керченській протоці.

ПАРЄ також підтвердила свою відданість раніше ухваленим резолюціям щодо політичних наслідків російської агресії проти України та на підтримку суверенітету і територіальної цілісності держави.

Читайте також: Українська делегація в ПАРЄ прокоментувала зустріч з Ягландом

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь, а також 24 моряків. Зараз вони перебувають у Москві, в СІЗО. Всі вони визнали себе військовополоненими.

Як відомо,Женевська конвенція – міжнародно-правовий документ, що регулює поводження з військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-