Перехід до ПЦУ: Парубій сподівається, що Рада візьметься за проект закону у четвер

Перехід до ПЦУ: Парубій сподівається, що Рада візьметься за проект закону у четвер

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій розраховує, що комітет ВР з питань культури і духовності у середу підготує доопрацьований законопроект щодо зміни релігійними громадами підпорядкування і парламент зможе у четвер включити його у порядок денний.

Про це спікер сказав під час засідання Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу наголосити на тому, що сьогодні по всій Україні буквально щодня десятки громад проводять збори для того, щоб долучитися до єдиної української православної церкви. І наше завдання як українського парламенту – максимально долучитися до того, щоб цей процес не був конфліктним, а став юридично виваженим і грамотним. У нас є законопроект №4128 щодо зміни релігійними громадами підлеглості, але, на жаль, він не враховує всіх процедурних і юридичних нюансів. Тому я звернувся з проханням до комітету, щоб був розроблений новий законопроект - доопрацьований і вдосконалений відповідно щодо рекомендацій і рішень Європейського суду з прав людини. Я сподіваюсь, що комітет у середу зможе прийняти рішення, і якщо буде воля парламенту ми в четвер зможемо включити його у порядок денний сесії для прийняття рішення", - пояснив Парубій.

При цьому Голова ВР підкреслив, що ухвалення доопрацьованого законопроекту буде одним із найважливіших рішень парламенту цього пленарного тижня, а власне, процедура зміни релігійними громадами підпорядкування, на переконання Парубія, є питанням не лише релігійним, а й питанням національної безпеки.

"Я переконаний, що нова редакція законопроекту відповідатиме найкращим європейським стандартам і допоможе у повній мірі реалізувати права віруючих і забезпечити свободу совісті. Це обов’язок держави – дбати про своїх громадян і забезпечити максимально демократичний європейський принцип переходу громад і прописати всі процедурні і юридичні нюанси, які б дозволили уникнути будь-яких конфліктів", - додав Парубій.

Читайте також: На Дніпропетровщині перша парафія приєдналась до помісної церкви

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня відбувся Об'єднавчий собор православних церков. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Вселенський патріарх Варфоломій привітав Україну із заснуванням нової Православної автокефальної церкви та оголосив дату передачі Томоса - 6 січня 2019 року. Передача Томоса відбудеться в Стамбулі після спільної літургії.

Як відомо, у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроект №4128 "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", що докладно прописує, як має відбутися зміна підпорядкування релігійної громади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-