Український дипломат пояснив, чому

Український дипломат пояснив, чому "ракетна" резолюція Росії провалилася в ООН

Ексклюзив
Укрінформ
Проектом резолюції щодо збереження Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності РФ намагалася відволікти увагу світової спільноти від власного невиконання зобов'язань.

Більшість держав-членів ООН розпізнали цю авантюру і голосували або проти неї, або утрималися, заявив речник Постійного представництва України в ООН Олег Ніколенко в коментарі кореспонденту агентства у Нью-Йорку.

"Україна проголосувала проти проекту російської резолюції. До Росії є питання в частині добросовісного виконання нею своїх зобов'язань у рамках Договору про ракети середньої і малої дальності", - сказав він.

Ніколенко додав, що проект російської резолюції раніше не пройшов голосування у профільному Першому комітеті Генеральної Асамблеї.

"Його відхилили на Генасамблеї, як спробу відволікти увагу міжнародної спільноти від невиконання власних зобов'язань - своєрідну "димову завісу" у стінах міжнародної організації", - зауважив він.

Український дипломат пояснив, що саме з цієї причини російський проект резолюції не був підтриманий не лише Україною, а й загалом не набрав навіть простої більшості голосів Генасамблеї.

"Це зрозуміла також й більшість держав-членів ООН, які або утрималися, або проголосували проти цієї авантюри", - підсумував він.

Як відомо, у п’ятницю, 21 грудня, Росії не вдалося зібрати простої більшості голосів Генасамблеї ООН для ухвалення свого проекту резолюції A/73/L.70 щодо збереження Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко назвав цю подію черговою ганьбою РФ в ООН.

Росія внесла до Генасамблеї ООН свій проект резолюції щодо збереження Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності ще тиждень тому. Вона вдалася до такого кроку у відповідь на нещодавнє рішення США про вихід з угоди.

Читайте також: В ООН провалилась резолюція Росії щодо продовження договору про ліквідацію ракет

Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності - історичний документ, ухвалений в останні роки Холодної війни і гонитви озброєнь між США та СРСР. Він передбачав знищення протягом трьох років наземних пускових установок і крилатих ракет, здатних нести ядерну зброю, із радіусами дії від 500 до 5500 кілометрів. Він став першим документом про реальне скорочення наявних озброєнь.

Раніше у жовтні 2018 року Президент США Дональд Трамп заявив, що США збираються вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності через його постійне порушення Росією. За словами американського президента, ситуація при якій США послідовно дотримуються договору, а Росія - ні, є несправедливою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-