Україна закликає Міятович допомогти зі звільненням бранців Кремля

Україна закликає Міятович допомогти зі звільненням бранців Кремля

Укрінформ
Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук закликав комісара РЄ з прав людини Дуню Міятович всіляко сприяти негайному звільненню українських бранців.

З відповідним закликом український дипломат виступив під час засідання Постійної Ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми закликаємо комісара Міятович застосовувати всі наявні інструменти для сприяння негайному звільненню українських громадян, кинутих російською владою до в’язниць за сфабрикованими звинуваченнями на окупованих Росією територіях України та в самій Росії", – заявив Прокопчук у своїй заяві у відповідь на доповідь присутньої на засіданні комісара Ради Європи з прав людини.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні наголосив, що доля цих українців має бути у фокусі особливої уваги ОБСЄ та Ради Європи. "Серед них – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Павло Гриб та понад 70 інших українців, які є політичними в’язнями Росії", – зазначив він.

Прокопчук також вказав на те, що замість відновлення поваги до взятих на себе міжнародних зобов’язань Росія обрала варіант подальшого серйозного ускладнення ситуації, нещодавнім проявом чого став акт збройної агресії біля Керченської протоки. "Ми переконані, що голоси ОБСЄ та Ради Європи повинні сильно та гучно звучати у своєму заклику до Росії щодо негайного та безумовного звільнення 24 українських військовослужбовців, які зараз є військовополоненими", – додав він.

Читайте також: Україна сподівається на тиск світової спільноти задля звільнення політв'язнів Кремля

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада російська сторона обстріляла і захопила два катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу", які намагалися пройти через Керченську протоку в Азовське море. 24 українських моряків заарештували в кримських "судах" і потім перевезли до Москви.

Всім їм пред'явлено звинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконний перетин кордону) Кримінального кодексу РФ. Україна вважає моряків військовополоненими. Світова спільнота засудила дії Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-