У США назвали найбільші виклики для майбутніх виборів в Україні

У США назвали найбільші виклики для майбутніх виборів в Україні

Укрінформ
Для майбутніх президентських і парламентських виборів в Україні сьогодні існує цілий ряд викликів, здатних серйозно зашкодити електоральному процесу.

Серед них – гібридна агресія Кремля, можливість нових збройних провокацій з боку Росії, а також підконтрольні олігархам ЗМІ та популізм окремих кандидатів, сказав в коментарі Укрінформу за результатами засідання в середу Трансатлантичної цільової групи з питань виборів в Україні й громадянського суспільства представник Німецького Фонду Маршалла в США Джонатан Катц.

"Передусім, найбільш важливо забезпечити проведення вільних, справедливих і прозорих виборів", - зауважив експерт в контексті основних вимог до будь-якого виборчого процесу.

Читайте також: Кремль націлений на гібридні, а не військові операції проти України - Вершбоу

Водночас, за його словами, вибори президента й парламенту, заплановані в Україні на наступний рік, "викликають особливе занепокоєння у зв'язку з намаганнями Росії втрутитися в процес". Він підкреслив, що, за досвідом, росіяни здійснювали такі спроби як у передвиборчий період, так і безпосередньо в день голосувань.

"Передусім, це питання кібербезпеки", - пояснив експерт, додавши, що в цьому контексті США та інші країни Заходу взаємодіють з Україною.

Читайте також: США ввели нові санкції проти Росії

Крім того, за його словами, не виключаються нові військові провокації з боку Росії, "у тому числі масштабні". У цьому зв'язку експерт згадав, що в разі їх виникнення, частковий воєнний стан в Україні, запроваджений на 30 днів, може бути продовжений, і це також матиме потенційний негативний вплив на електоральний процес.

Паралельно, за його словами, для виборів в Україні існують виклики внутрішнього характеру, пов'язані із забезпеченням чесного й прозорого майданчика для всіх кандидатів. Зокрема, йдеться про використання в кампаніях ЗМІ, які контролюються олігархами й політичними фракціями та здійснюють підтримку лише окремих кандидатів.

"Україна має міцне громадянське суспільство, однак незалежні медіа не є такими потужними, як це мало би бути. Це дійсно обмежує та створює виклики для нових кандидатів, які висувають свої кандидатури, в плані спілкування з українським суспільством під час виборів", - пояснив експерт.

Ще одним викликом Джонатан Катц назвав використання популістських підходів потенційними учасниками майбутніх виборів.

"Незрозуміло, хто з кандидатів дійсно прихильний до реформ, хто реально відстоюватиме курс на євроатлантичну інтеграцію, підтриману більшістю українців, і хто по-справжньому кине виклик корупції", - зауважив експерт.

Читайте також: Гроші в обмін на реформи: МВФ дав Києву нові завдання

Як повідомляв Укрінформ, у середу відбулося засідання Трансатлантичної цільової групи з питань виборів в Україні та громадянського суспільства на тему "Хто, що й чому: Початок президентської кампанії – 2019 в Україні". Участь у заходів взяли експерти, соціологи, політики, дипломати, журналісти в Вашингтоні, Брюсселі й Києві.

Фото: gmfus.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-