"Кримська" резолюція ООН стане знаряддям в деокупації Криму — МЗС

Укрінформ
Схвалення 17 грудня 2018 р. "кримської" резолюції Генасамблеї ООН засвідчило чітку позицію міжнародного співтовариства на підтримку територіальної цілісності України й засудження агресії РФ.

Про це йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій на сайті зовнішньополітичного відомства 18 грудня.

"Попри відчайдушні потуги РФ зашкодити схваленню документа, Генеральна Асамблея ООН вкотре засудила тимчасову окупацію Кримського півострова Російською Федерацією як державою-окупантом та надіслала чіткий сигнал про невизнання спроби його анексії. Російська Федерація повинна забрати свої збройні сили з Криму та негайно припинити незаконну окупацію території України", — йдеться у документі.

У МЗС акцентували, що окупація Криму, загроза або застосування сили проти територіальної цілісності та політичної незалежності України порушує зобов’язання, взяті Росією при підписанні Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум).

У заяві зазначається, що резолюція висловлює рішучу стурбованість міжнародного співтовариства невиправданим застосуванням Російською Федерацією сили проти трьох кораблів ВМС України 25 листопада 2018 року у Чорному морі, в результаті якого було серйозно поранено окремих членів українських екіпажів, та закликає Російську Федерацію негайно звільнити українські кораблі та особовий склад.

"За російської окупації Крим перетворився на потужну військову базу, яка загрожує безпеці та стабільності не лише Чорноморського регіону, а й Середземномор’ю та Близькому Сходу", — наголосили в МЗС.

Резолюція також містить заклик до Російської Федерації припинити перешкоджати законному праву на свободу судноплавства у Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці відповідно до міжнародного права, зокрема Конвенції ООН про морське право 1982 року.

Важливим елементом резолюції є засудження побудови та відкриття Російською Федерацією Керченського мосту, а також збільшення військової присутності Російської Федерації в акваторіях Чорного і Азовського морів.

"Широка підтримка нашої позиції стосовно Криму та засудження мілітаризації Чорного і Азовського морів є чітким сигналом для Російської Федерації: російські злочини та провокації не залишаються поза увагою світового співтовариства, а держава-агресор понесе відповідальність за правопорушення", — переконані в МЗС.

У заяві наголошується, що Україна підтверджує свою відданість політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського конфлікту.

"У цьому зв’язку нова резолюція буде використана в контексті зусиль України з деокупації території нашої держави, а також відновлення стабільності в регіоні Чорного та Азовського морів", — зазначається у документі.

Читайте також: "Кримська" резолюція довела, що друзів у РФ поменшало - Кислиця

Як повідомляв Укрінформ, Генасамблея ООН 17 грудня ухвалила внесену групою з сорока держав на чолі з Україною резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), районів Чорного та Азовського морів". "За” проголосували 66 держав-членів, “Проти” — 19, “Утрималися” — 72.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-