Росія грубо порушила Конвенцію ООН з морського права - Зеркаль

Росія грубо порушила Конвенцію ООН з морського права - Зеркаль

Оновлено
Укрінформ
Своїми діями у Керченській протоці і у міжнародних водах Чорного моря Росія грубо порушила Конвенцію ООН з морського права.

Про це заявляє заступниця Міністра закордонних справ України Олена Зеркаль під час брифінгу в ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

“Такі дії (Росії - ред.) у Чорному та Азовському морях є грубим порушенням статуту ООН і Конвенції ООН з морського права”, - наголосила вона.

Зеркаль пояснила, що Росія, зокрема, порушила статтю 2 статуту ООН, яка стверджує, що всі держави-члени мають відмовитися від погроз застосування сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності інших країн. Окрім того, напад Росії на українські кораблі є новим свідченням агресії Росії проти України, і міжнародне право визначає дії Росії саме як акт агресії.

“Дії Росії у територіальних водах України, Чорному морі і Керченській протоці є узурпацією суверенних прав України”, - заявіла вона.

Зеркаль також проінформувала, що Україна вже надіслала офіційного листа до Міжнародного трибуналу, який розглядатиме позов проти Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права, з повідомленням про суттєве погіршення ситуації, яка є предметом розгляду.  

Читайте також: Мілітаризація Криму Росією загрожує стратегічній безпеці всієї Європи - Єльченко

Нагадаємо, у середу, 5 грудня, Україна проводить у штаб-квартирі ООН засідання під головуванням заступниці міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, під час якого детально інформує міжнародне співтовариство про виклики і загрози, які РФ створює у Чорному та Азовському морях.

Кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли й захопили три українські кораблі у Керченській протоці, а також 24 моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-