Парубій закликає НАТО збільшити присутність військових кораблів в Чорному морі

Парубій закликає НАТО збільшити присутність військових кораблів в Чорному морі

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час візиту до Брюсселя надав детальну інформацію європейським партнерам та керівництву НАТО щодо прийнятого парламентом закону про воєнний стан та закликав Альянс збільшити свою присутність в Чорному морі.

Про це він розповів журналістам за підсумками зустрічі з Генеральним секретарем НАТО у штаб-квартирі Альянсу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наших партнерів цікавила більш детальна інформація щодо закону про воєнний стан. Багато інсинуацій з цього приводу було поширено російськими ЗМІ, і було дуже важливо, щоб Генеральний секретар «з перших вуст» отримав цю інформацію. Я детально пояснив, в чому була логіка і причина. У нас були підстави очікувати подальшу ескалацію і збільшення масштабів конфлікту», - сказав спікер.

Читайте також: Воєнний стан в Україні: хронологія

Під час зустрічі він закликав НАТО збільшити присутність у повітряному просторі над Чорним морем, а також кількість військових кораблів в Чорному морі, як  гарантію безпеки та стабільності усього регіону.

«Ми говорили про реформи, які дозволили б Україні вийти на етап вступу в НАТО – чи то ПДЧ, чи безпосередньо вступ у НАТО. Але я наголосив, що Україна чекає твердих та чітких сигналів щодо вступу до НАТО. Змінами до Конституції ми визначили це як головний зовнішньополітичний аспект діяльності Української  держави», - наголосив Голова ВР.

Читайте також: Гармс наполягає, що НАТО не може залишити Україні проблему агресії РФ на Азові

Окремим питанням було визначено здійснення реформ в Україні, збільшення допомоги Україні в рамках Трастових фондів НАТО, а також питання, пов’язані із введенням воєнного стану.

За словами Парубія, він пояснив партнерам, що воєнний стан запроваджується в тих областях, які межують або з Російською Федерацією, або з Придністров’ям, де розмістилися російські окупаційні війська, і термін у 30 днів відводиться для того, щоб у разі ескалації ситуації Україна могла швидко та ефективно провести мобілізацію й організувати оборону.

Голова Верховної Ради наголосив, що ці аргументи були з розумінням сприйняті партнерами. Факт того, що вчора Верховна Рада прийняла постанову про призначення президентських виборів, був розцінений як свідчення щирості та відкритості намірів України.

Читайте також: Воєнний стан не завадить проведенню Об'єднавчого собору в Україні - Парубій

«Ми продемонстрували, що вся ця російська пропаганда, що через воєнний стан можуть бути скасовані президентські вибори, є повною нісенітницею і черговим російським фейком», - наголосив Парубій.

Плідною була також його зустріч з президентом Європарламенту Антоніо Тайяні, з яким також були обговорені питання щодо регіональної безпеки та процеси реформ в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-