Україна готова віддати РФ понад 60 сепаратистів для звільнення політв'язнів

Україна готова віддати РФ понад 60 сепаратистів для звільнення політв'язнів

Укрінформ
Українська сторона готова віддати Російській Федерації понад 60 сепаратистів, причетних до злочинів проти України, задля звільнення українських заручників і політичних в'язнів Кремля.

Про це повідомила уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час брифінгу у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Українська сторона готова на всі компроміси для того, щоб відбулося чергове звільнення політв'язнів і заручників. Ми готові віддати Російській Федерації більше 20-ти росіян, засуджених в Україні, задля звільнення політв'язнів Кремля. Ми готові віддати через процедуру помилування, звільнити більше 60-ти сепаратистів, причетних до злочинів проти України, задля звільнення наших військових і цивільних, у тому числі - журналіста Станіслава Асєєва, з окупованої території Донецька та Луганська», - зазначила Геращенко.

Вона також нагадала, що українська сторона неодноразово включала імена військовослужбовців, які перебувають у полоні, до списків, які оприлюднювались на переговорах у Мінську.

«Я хочу відповідально підкреслити, що всі наші військовослужбовці - і Сергій Глондар, і Олександр Коріньков, і Богдан Пантюшенко, і Дєєв, і Іванчук, і Орищук, й інші - були у всіх наших списках, які ми подавали протягом цих років на мінських групах з вимогою негайно їх звільнити. І от у мене враження, що друга сторона, усвідомлюючи героїзм цих людей і бачачи, як за них ми боремося, навпаки, створює перепони щодо звільнення тих, хто є дуже важливими для України», - уточнила парламентарій.

Читайте також: У Києві пройшла акція "Порожні стільці" на підтримку політв'язнів

Аналогічною, за її словами, є ситуація й стосовно звільнення журналіста Станіслава Асєєва.

«Як тільки бойовики підтвердили, що вони утримують його незаконно в тюрмі, відразу він був включений до списку. Ми дуже боролися, щоб і Станіслав, і жінки, які незаконно утримуються в тюрмах ОРДЛО, у першу чергу наші військові, були включені в список 27 грудня (2017 року, -ред.). Не з української вини вони були викреслені, і це абсолютно жахлива історія», - додала перший віце-спікер.

Як повідомлялося, усього в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-