У Києві пройшла акція

У Києві пройшла акція "Порожні стільці" на підтримку політв'язнів

Фото, відео
Укрінформ
У Києві на Михайлівській площі пройшла акція “Порожні стільці” на підтримку українських політичних в’язнів у Росії й Криму, а також полонених у ОРДЛО.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У рамках заходу організатори — Центр громадянських свобод та Український ПЕН-клуб — розмістили на Михайлівській площі 100 стільців, на кожному з яких прикріпили табличку з ім'ям одного з українців, яких тримають у в'язницях ОРДЛО та РФ.

В акції, зокрема, взяли участь перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, заступники міністра закордонних справ Василь Боднар та міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, акторки Ірма Вітовська-Ванца та Римма Зюбіна, донька журналіста Укрінформу, політв’язня Кремля Романа Сущенка Юлія, журналісти Андрій Куликов та Денис Казанський та інші.

Вони розповіли історії політв'язнів та полонених Романа Сущенка, Павла Гриба, Володимира Балуха, Миколи Карпюка, Станіслава Асєєва, Емір-Усеїна Куку, Сергія Глондаря.

На завершення одна з організаторок акції голова громадської організації "Центр громадянських свобод" Олександра Матвійчук символічно зачитала поіменно весь список українців, утримуваних в ОРДЛО, Криму та РФ.

У столиці відбулася акція "Порожні стільці" / Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

"Ця акція про те, що людська трагедія не повинна перетворюватися на порожню статистику. Ми сьогодні розповіли лише шість історій. На жаль, за часом ми не можемо розповісти про всі історії. Про деяких небезпечно згадувати, а про деяких ми не знаємо. Ми сподіваємося, що ці стільці заповняться людьми, а не їхніми табличками", — сказала Матвійчук.

Як відомо, з кінця 1980-х років з ініціативи PEN International порожній стілець символізує автора, який не може бути присутнім на певній події через ув’язнення, затримання, зникнення, загрозу життю чи вбивство. Відтоді 15 листопада в усьому світі є Днем ув’язненого письменника, з нагоди якого в різних містах, де діє ПЕН, відбуваються правозахисні акції та перформанси.

Читайте також: У “кримській резолюції” на Генасамблеї ООН будуть імена політв'язнів Кремля

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Романа Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила Посольству України у Москві, що Сущенка етапували до ФКУ ВК-11 УФСВП Росії по Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-