Єльченко: Премія Сахарова для Сенцова є сигналом для всіх незаконно ув'язнених

Єльченко: Премія Сахарова для Сенцова є сигналом для всіх незаконно ув'язнених

Укрінформ
Присудження Європарламентом премії імені Андрія Сахарова українському режисеру Олегу Сенцову є сигналом для всіх незаконно ув'язнених про те, що міжнародна спільнота не забуває і підтримує їх.

З такою заявою виступив на відкритому засіданні РБ ООН у вівторок постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Недавнє рішення Європейського парламенту про присудження премії Сахарова Олегу Сенцову є потужним сигналом для всіх незаконно ув'язнених, що вони не були забуті", - наголосив представник України.

Читайте також: Зараз найкращий час для РФ звільнити Сенцова — австралійський депутат

Водночас, він висловив стурбованість у зв'язку зі станом здоров'я Олега, який впродовж чотирьох місяців голодував з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів. Єльченко також згадав про інших українських ув'язнених в Росії, здоров'я яких перебуває під загрозою.

"Особливе занепокоєння продовжує викликати стан здоров'я Володимира Балуха, Асана Чапуха, Еміра-Усейна Куку, Станіслава Клиха, Ігоря Гриба, Євгена Панова та багатьох інших, хто не отримує відповідної медичної допомоги", - зауважив глава Української місії при ООН.

Читайте також: Канада вітає рішення про вручення Сенцову премії Сахарова

Він також згадав про масовану кампанію пропаганди та підбурювання ненависті до України й українців, яка продовжується з боку російського уряду.

"Російські державні ЗМІ та громадські діячі проводять години на телебаченні в період прайм-тайм, щоб поширювати інсинуації про український народ. Це вже відіграло важливу роль у окупації Криму та загострення конфлікту на Донбасі", - зауважив постійний представник України при ООН.

Читайте також: Росія використовує Радбез ООН для пропаганди - Єльченко

Як повідомлялося, 25 жовтня 2018 року політв'язень Олег Сенцов став лауреатом правозахисної премії імені Сахарова. На вручення премії, яке відбудеться 12 грудня, запросили його адвоката і сестру.

Українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали у Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова - до 20 років позбавлення волі.

У травні 2018 року Сенцов оголосив про голодування з вимогою звільнити усіх політв'язнів Кремля. Він тримався 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

Читайте також: Прага привітала Сенцова і нагадала про десятки українців у російських тюрмах

Як повідомила сестра Сенцова, навіть після припинення голодування залишається загроза його життю.

10 вересня сестра Сенцова повідомила, що політв'язень написав заповіт на творчість у разі смерті.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, в їх числі і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-