Мовний закон: Княжицький озвучив дедлайн поправок депутатам

Мовний закон: Княжицький озвучив дедлайн поправок депутатам

Ексклюзив
Укрінформ
Голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький сподівається, що парламент зможе ще до нового року ухвалити в цілому Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це Княжицький заявив у коментарі Укрінформу.

«Маю велику надію, що до нового року ми зможемо прийняти цей закон», - зазначив Княжицький.

Комітет, за його словами, до 24 жовтня приймає поправки до законопроекту від народних депутатів. Окрім того, він підкреслив, що до тексту законопроекту будуть вноситися також поправки від громадських активістів та усіх людей зі своїм баченням врегулювання питання державної мови. Для цього, наголосив Княжицький, організований процес збору від громадян таких пропозицій, які будуть вноситися як поправки від народних депутатів.

За його прогнозами, комітет біля двох тижнів працюватиме над поправками і підготує текст законопроекту до другого читання для розгляду в сесійній залі.

Як повідомлялося, 4 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Документом пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови та інститут Уповноваженого із захисту державної мови.

Читайте також: Рада чекає пропозицій до мовного законопроекту від усіх небайдужих

Законопроектом визначається, що єдиним документом, який підтверджує рівень володіння українською мовою, є Державний сертифікат із безстроковим терміном дії, який видає Центр української мови за результатами іспиту.

Конституційний Суд 28 лютого 2018 року визнав неконституційним Закон «Про основи державної мовної політики» від 3 липня 2012 року (так званий закон Колесніченка-Ківалова) через порушення народними депутатами процедури його ухвалення. Закон, зокрема, передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-