Рада чекає пропозицій до мовного законопроекту від усіх небайдужих

Рада чекає пропозицій до мовного законопроекту від усіх небайдужих

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький закликає усіх небайдужих надсилати свої конструктивні пропозиції до законопроекту про українську мову для підготовки його до другого читання.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Парламент прийняв у першому читанні законопроект про державну мову... Сьогодні ми можемо вплинути на те, яким буде цей закон. Зараз Рада приймає пропозиції змін до проголосованого проекту. Пропонуємо усім, хто хоче долучитися до створення найкращого, сучасного і дієвого закону про державну мову, написати свої пропозиції та відправити на цю електронну адресу: Kniazhytskyi.Mykola@rada.gov.ua", - зазначив Княжицький.

Він підкреслив, що важливість такого закону для нашої країни є очевидною, адже саме тут мають міститись основні гарантії збереження і подальшого розвитку української мови.

Читайте також: Мовний законопроект: Парубій, каже, що норму про інспекторів вже вилучили

Усі пропозиції, запевнив депутат і ініціатор законопроекту, будуть розглянуті та опрацьовані Комітетом ВР з питань культури і духовності.

Текст прийнятого в першому читанні законопроекту оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яким пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови та уповноваженого із захисту державної мови.

Законопроектом також визначається, що єдиним документом, який підтверджує рівень володіння українською мовою, є державний сертифікат із безстроковим терміном дії, який видає Центр української мови за результатами іспиту.

Вище керівництво держави, депутати, офіцери, працівники центральних органів влади, навчальних та медичних установ тощо відповідно до цього документу зобов’язуються вільно володіти українською мовою.

Крім цього, у закопроекті визначено, що публічне приниження чи зневажання державної мови може бути прирівняне до наруги над державними символами і передбачає покарання арештом до 6-ти місяців або позбавленням волі до 3-х років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-