Геращенко пояснила, чому треба продовжити особливий статус Донбасу

Геращенко пояснила, чому треба продовжити особливий статус Донбасу

Укрінформ
Пролонгація закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей посилить інструментарій для українських дипломатів і партнерів з ЄС і США для продовження санкцій проти Росії.

На цьому акцентувала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на засіданні Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Питання цього закону порушувалося під час зустрічей лідерів усіх фракцій з американськими високопосадовцями і також Президентом України на полях саміту НАТО і Генасамблеї ООН. Під час зустрічей з високопосадовцями - і паном Болтоном, і Волкером - всі фракції, крім однієї, ствердили готовність проголосувати за пролонгацію цього закону",- сказала Геращенко.

Водночас вона наголосила, що дискусія стосовно цього закону стосується не тіла закону, адже він був прийнятий в 2014 і 2015 роках, а йдеться тільки про пролонгацію закону.

"Дуже важливо, що позиція українських дипломатів є наступною: пролонганція цього закону значно посилить інструментарій як для українських дипломатів, так і для наших друзів у країнах ЄС і США для продовження санкцій для Російської Федерації",- уточнила Геращенко.

Водночас вона звернулася до лідерів усіх фракцій з проханням провести дискусії щодо цього закону.

"Ще раз повторюю готовність і свою, і міністра закордонних справ Клімкіна зустрітися за потреби з представниками фракцій і позапарламентських сил, щоб вкотре наголосити, що це є закон санкцій, який потрібен для того, щоб не дати можливості Кремлю разом зі своїми лобістами в ЄC розвалити санкції та перекласти з хворої голови на здорову, що Україна начебто не виконує політичного блоку Мінських угод",- додала перший віце-спікер.

Як відомо, раніше Голова Верховної Ради Андрій Парубій прогнозував гостру дискусію між парламентськими фракціями стосовно ймовірного продовження дії закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Водночас він вкотре підкреслив, що пролонгація у минулому дії цього закону дозволила зберегти санкції проти Росії.

Читайте також: Волкер пояснив Росії, чому "вибори" на окупованому Донбасі неможливі

Закон України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" був ухвалений Верховною Радою 16 вересня 2014 року, Президент підписав його 16 жовтня 2014 року, а набув чинності закон 18 жовтня 2014 року. Між тим, діяла лише стаття 1 цього закону, де йшлося про запровадження на три роки особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Інші статті цього закону, згідно з прикінцевими положеннями, діють "з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, обраними на позачергових виборах, проведених відповідно до Конституції України, цього та інших законів України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-