В ОБСЄ спливли надруковані в Москві брошури про

В ОБСЄ спливли надруковані в Москві брошури про "утиски угорців в Україні" - журналіст

Фото
Укрінформ
Під час щорічної наради ОБСЄ з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі роздавали надруковані в Росії брошури про нібито утиски прав угорської нацменшини в Україні.

Про це повідомив у Facebook журналіст Ігор Соловей.

"На заходах ОБСЄ роздається така брошурка, де описується як "тяжко" угорській меншині в Україні. І все б нічого, якщо б не два маленькі нюанси: папірець надрукований в типографії за адресою Волхонка, 8, м. Москва (РФ); роздає її якесь Міжрегіональне об'єднання "За демократію і права людини", яке зареєструвалося для виступів як російська організація", - зазначив журналіст.

При цьому сама угорська делегація, за його словами, "здивовано округляє очі від такої раптової турботи з боку Москви".

Читайте також: Паспортний скандал: Клімкіну не вдалося домовитись із Сіярто

Як повідомляв Укрінформ, 10 вересня у Варшаві розпочалася двотижнева нарада ОБСЄ, на якій обговорюється виконання зобов’язань держав-учасниць у сфері дотримання прав і свобод людини.  

Раніше координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат Дмитро Тимчук заявив, що Росія активізувала інформаційно-пропагандистську кампанію зі створення передумов і формування громадської думки для дестабілізації на Закарпатті, використовуючи етнічний фактор у регіоні. За словами Тимчука, мета "московського сценарію" в цьому випадку - створення нової точки напруженості на території України в рамках концепції "федералізації" нашої країни. На думку координатора "ІС", заходи щодо Закарпаття можуть бути синхронізовані військовою розвідкою РФ з іншими заходами - зокрема, щодо Приазов'я і Одеської області. 

Раніше Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. Процедура супроводжувалася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив, що консул Угорщини, який фігурує на відео з роздачею українцям угорських паспортів, не залишиться в Україні.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Конституцією України заборонене подвійне громадянство, і особи, щодо яких буде встановлено такий факт, будуть позбавлені громадянства України.

СБУ в п'ятницю, 28 вересня, має отримати від прокуратури кримінальне провадження за фактами видачі угорських паспортів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-