Виборча реформа: в ОПОРІ розповіли, що виконала і не виконала Україна

Виборча реформа: в ОПОРІ розповіли, що виконала і не виконала Україна

Дослідження
Укрінформ
Із 17 пріоритетних рекомендацій національних та міжнародних інституцій щодо виборчої реформи Україна впровадила лише одну.

Про це йдеться у дослідженні, яке презентувала Громадська мережа ОПОРА за результатами презентації у Варшаві дослідження «Впровадження рекомендацій міжнародних виборчих місій в Україні: оцінка прогресу напередодні президентських та парламентських виборів».

«З 17 пріоритетних рекомендацій національних та міжнародних інституцій щодо виборчої реформи Україна впровадила лише законодавчі заходи щодо безперешкодної реєстрації та діяльності офіційних спостерігачів. Інші 16 - невиконані повністю або частково», - наголошує ОПОРА.

Як зазначається, загалом було досліджено 165 рекомендацій, об'єднаних у 17 пріоритетів виборчої реформи. До переліку рекомендацій включені пропозиції, зазначені в остаточних звітах Місії спостереження за виборами ОБСЄ/БДІПЛ, заключних звітах Місій спостереження CANEOM, ENEMO EOM, заявах делегацій NDI, остаточних звітах Громадянської мережі ОПОРА за результатами спостереження за виборами, які відбувалися протягом 2014 - 2018 рр.

Серед невиконаних рекомендацій наголошується на низці проблем у забезпеченні прав вразливих груп громадян. «Внутрішньо переміщені особи та трудові мігранти, люди з інвалідністю або національні меншини досі не отримали гарантій дотримання їхніх виборчих прав та поліпшення доступу до голосування. Не менш серйозними є виклики і для виборчих прав мешканців тимчасово окупованих територій, які внаслідок російської агресії потребують додаткового інформування», - підкреслює ОПОРА.

Читайте також: КВУ закликає політиків відмовитися від реклами до старту виборчої кампанії

Організація також звертає увагу на відсутність значного прогресу у підвищенні компетентності членів виборчих комісій, а на законодавчому рівні не запроваджено сталих механізмів навчання та атестації членів виборчих комісій. «До традиційних проблем у діяльності виборчих комісій додалася довготривала ротація членів ЦВК. ... Жодним чином не втратила своєї актуальності рекомендація щодо проведення внутрішньої реформи ЦВК», - йдеться у дослідженні.

Серед позитивів ОПОРА відзначає ухвалення в першому читанні проекту Виборчого кодексу та впровадження нового законодавства щодо фінансування політичних партій, а також реєстрацію проекту закону про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Прогресом є і скасування рішення Конституційного Суду положень Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо можливості відкликання партією кандидата у виборчому списку вже після встановлення результатів виборів.

«ОПОРА закликає Верховну Раду України професійно завершити процес розгляду проекту Виборчого кодексу і визначитися з питанням його ухвалення. Це є питанням політичної і державної відповідальності за попередньо оголошені провести повноцінну виборчу реформу», - йдеться у повідомленні.

Раніше Голова Верховної Ради Андрій Парубій прогнозував, що депутати перейдуть до розгляду Виборчого кодексу у другому читанні у жовтні.

7 листопада 2017 року ВР ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах до парламенту, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах (№ 112-1).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-