ООН: в Україні найбільша в Європі криза, пов’язана з переселенцями

ООН: в Україні найбільша в Європі криза, пов’язана з переселенцями

Укрінформ
Україна переживає найбільшу кризу, пов’язану з переміщенням осіб в Європі, із часів подій на Балканах у 1990-х.

Про це повідомив голова представництва Агентства ООН з питань міграції (МОМ) в Україні Томас Лотар Вайс, передає прес-служба організації.

«Україна переживає найбільшу кризу, пов’язану з переміщенням осіб в Європі, із часів подій на Балканах у 1990-х. Понад 3,4 мільйона людей, що постраждали від конфлікту в Україні, потребують гуманітарної допомоги”, ― зауважив Вайс.

За його інформацією, з 2014 року, в рамках своїх гуманітарних програм, програм із розвитку економічного потенціалу та соціального згуртування, МОМ надала допомогу майже 280 тисячам вимушених переселенців та людей, що зазнали наслідків конфлікту і буде продовжувати цю роботу.

Водночас, підкреслюється, що ситуація з внутрішньо переміщеними особами (ВПО) в Україні погіршується.

Так, середній дохід ВПО продовжував падати і станом на червень знизився до менше ніж 2 100 гривень, або 77 доларів США, на місяць (офіційний прожитковий мінімум з червня 2018 року становить 3 300 гривень).

Вайс вважає, що зниження рівня доходів може бути пов’язане з погіршенням ситуації із зайнятістю переселенців і це “поглиблює соціальну незахищеність ВПО у довготривалій перспективі».

Так, згідно з даними останнього раунду опитування, проведеного МОМ, Агентством ООН з питань міграції, у рамках проекту, фінансованого ЄС, станом на червень 2018 року працевлаштованими були 42% ВПО, що відображає зниження рівня зайнятості на 6% порівняно з березнем цього року. На момент опитування 11% ВПО активно шукали роботу і були готові протягом двох тижнів розпочати працювати. Переважна більшість тих, хто шукав роботу, повідомили про труднощі під час пошуку: низька оплата за пропоновані вакансії, відсутність або брак вакансій, які відповідали б рівню кваліфікації, а також дискримінація з боку роботодавців у зв’язку зі статусом ВПО або за віком.

Читайте також: Роботодавці отримують компенсації за працевлаштування переселенців

Окрім того, результати досліджень показують, що через високі ціни на ліки та послуги для дедалі більшої кількості ВПО перестає бути доступною медицина.

Представництво МОМ в Україні регулярно проводить опитування щодо ситуації з внутрішньо переміщеними особами в Україні з березня 2016 року. У дослідженні представлені об’єднані дані вибіркового опитування шляхом особистих та телефонних інтерв’ю з ВПО, ключовими інформантами, особами, які перетинають лінію розмежування, а також дані обговорення у фокус-групах та інші офіційні дані. В останньому, 10-му раунді, проведеному в червні 2018 року, 2 406 респондентів було опитано шляхом особистих інтерв’ю та 4 006 ― телефоном.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні офіціно зареєстровано більш як 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-