Втручання у правосуддя: ВРП поскаржиться Раді на депутата Купрія

Втручання у правосуддя: ВРП поскаржиться Раді на депутата Купрія

Укрінформ
Вища рада правосуддя звернеться до Верховної Ради з приводу дій народного депутата Віталія Купрія, які розцінює як втручання в діяльність судді.

Відповідне рішення ВРП ухвалила на засіданні у вівторок, 7 серпня, інформує Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП. 

«Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народним депутатом України Купрієм Віталієм Миколайовичем дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, та звернути увагу Генеральної прокуратури України на дотримання приписів статті 19 Конституції України, статті 214 Кримінального процесуального кодексу України щодо обов'язку уповноважених органів здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальні правопорушення», - йдеться в повідомленні. 

Зокрема, у повідомленні судді Верховного суду Василя Крата про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя з боку депутата Купрія, яке надійшло до ВРП 11 червня 2018 року, зазначено, що «ухвалою судді Верховного суду у складі Касаційного цивільного суду Крата В.І. від 30 березня 2018 року відкрито касаційне провадження у справі за позовом Грошева М.Ю. на рішення Комінтернівського районного суду міста Харкова від 15 вересня 2017 року та постанову апеляційного суду Харківської області від 8 лютого 2018 року».

Читайте також: Вища рада правосуддя звільнила десятьох суддів

Зазначається, що 13 квітня 2018 року вказану справу передано судді Крату як доповідачу.

Суддя Крат повідомив, що 6 червня до Верховного суду надійшло депутатське звернення народного депутата Купрія, адресоване йому, із проханням повідомити дату та час слухання у вказаній справі, а також ретельно перевірити факти, викладені у зверненні, та за результатами перевірки «негайно вжити заходів для поновлення прав громадянина» та вирішити порушені у зверненні питання.

На запит ВРП з приводу надання інформації щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про втручання в діяльність судді Верховного суду Генеральна прокуратура України повідомила, що, враховуючи особливості здійснення пошуку даних в інформаційній системі ЄРДР, не видалося можливим встановити кримінальні провадження, розпочаті за повідомленням судді за вказаним фактом.

ВРП наголошує, що встановлене ст. 86 Конституції право народного депутата на запит є обмеженим і не поширюється на питання, пов'язані зі здійсненням правосуддя у конкретних справах.

Окрім того, серед повноважень народного депутата, передбачених Конституцією та законом «Про статус народного депутата України», не передбачено здійснення контролю за розглядом справи в суді.

Так, у ВРП зазначають, що з огляду на викладене народний депутат Купрій, звертаючись до судді Крата із депутатським зверненням, у якому просить повідомляти про рух справи, діяв не у спосіб та поза межами повноважень, визначених Конституцією та законом «Про статус народного депутата України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-