Катастрофа МН17: Рада ухвалила закон про міжнародне правове співробітництво

Катастрофа МН17: Рада ухвалила закон про міжнародне правове співробітництво

Укрінформ
ВР ухвалила закон "Про виконання Угоди між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року".

За ухвалення відповідного законопроекту №8542 за основу та в цілому проголосували 261 народний депутат при мінімально необхідний кількості у 226 голосів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Цим законом визначаються особливості виконання на території України окремих процесуальних дій, необхідних для здійснення міжнародного співробітництва у рамках Угоди між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній влітку 2014 року, укладеної 7 липня 2017 року у Таллінні.

Зокрема, особливості стосуються визначення процесуального порядку виконання запиту компетентного органу Королівства Нідерландів про забезпечення участі особи як обвинуваченого у судовому провадженні на території Королівства Нідерландів у режимі відеоконференції, а також врегулювання порядку реалізації права особи на захист у суді Королівства Нідерландів.

Закон врегульовує внутрішній порядок виконання положень Угоди в Україні, зокрема чітке процесуальне визначення дій усіх компетентних органів України та встановлення гарантій права на правову допомогу для осіб, що обвинувачуються у вчиненні злочинів, зазначених в Угоді. 

У законі визначено особливості передання Україною до Королівства Нідерландів кримінального провадження на підставі Угоди. Так, днем початку досудового розслідування у кримінальному провадженні, матеріали якого виділено в окреме провадження у зв'язку з переданням Україною до Королівства Нідерландів кримінального провадження на підставі Угоди, є день, коли було розпочато досудове розслідування, з якого виділено окремі матеріали.

Під час передання Україною до Нідерландів кримінального провадження на підставі Угоди разом з матеріалами кримінального провадження можуть передаватися оригінали протоколів про проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні, що передається, та додатків до них, а в разі потреби виготовлятися і передаватися копії таких протоколів, додатків.

З моменту перейняття Королівством Нідерландів кримінального провадження на підставі Угоди досудове розслідування у ньому на території України є закінченим, відомості про що вносяться в установленому порядку до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Читайте також: За збитий боїнг МН17 відповідатиме і найвище керівництво Росії – Мін'юст

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та втрачає чинність одночасно з припиненням дії Угоди між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року. Запити про міжнародне співробітництво, одержані до дати припинення Угоди, виконуються відповідно до цього Закону.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-