Рада закликала ЄС посилити тиск на Росію через політв'язнів

Рада закликала ЄС посилити тиск на Росію через політв'язнів

Звернення
Укрінформ
ВР звернулася до інституцій Євросоюзу щодо поглиблення співробітництва між Україною та ЄС і посилення тиску на Росію й звільнення українських політв’язнів Кремля.

За відповідну постанову № 8551 проголосували 233 народні депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зауважила перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко, звернення приурочене до проведення наступного тижня у Брюсселі ХХ саміту Україна ЄС. За її словами, документом фіксується відданість України шляху євроінтеграції, але при цьому наголошується важливість того, що Європейський Союз також має зобов’язання перед Україною.

"Наголошуємо на важливості збереження обмежувальних заходів, прийнятих Європейським Союзом безпосередньо після анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, тимчасової окупації українського Донбасу, а також важливості підтримки міжнародних зусиль, спрямованих на мирне врегулювання конфлікту на основі Мінських домовленостей", - ідеться у зверненні парламенту до інституцій ЄС.

Також народні депутати закликали європейських партнерів посилити міжнародний тиск на Російську Федерацію щодо негайного та безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних на території Росії громадян України, які протиправно ув’язнені з політичних мотивів, негайного звільнення заручників, які утримуються на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Крім того, парламентарії наголосили на необхідності подальшого тиску на РФ для надання її згоди в Раді Безпеки ООН на розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі, насамперед уздовж українсько-російського державного кордону.

Водночас Верховна Рада запевнила, що парламент і уряд забезпечують реалізацію цілісної євроінтеграційної політики, у тому числі щодо виконання Україною зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, та просить Євросоюз сприяти максимальному використанню можливостей інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС у сферах, які становлять спільний інтерес та охоплюються цією угодою.

"Верховна Рада України визнає необхідність формування спільного бачення шляхів інтеграції України до Єдиного цифрового ринку Європейського Союзу, посилення співробітництва у митній сфері та енергетиці", - зазначається у зверненні.

Читайте також: #FreeSentsov: до флешмобу долучився глава МЗС Литви

Парламентарії, зокрема, очікують від ЄС підтвердження стратегічної ролі України як держави-партнера для постачання газу, а також вжиття заходів для унеможливлення будівництва політично вмотивованого проекту транзитного газопроводу "Північний потік-2".

Також ВР закликала ЄС спільно з іншими міжнародними донорами розробити нову комплексну стратегію підтримки України на основі ідей, закладених в концепцію Європейського плану для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-