Геращенко закликає Раду ухвалити заяву до ОБСЄ щодо звільнення бранців Кремля

Геращенко закликає Раду ухвалити заяву до ОБСЄ щодо звільнення бранців Кремля

Укрінформ
Верховна Рада напередодні сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ має ухвалити звернення до цього органу підтримати вимогу до РФ негайно звільнити українських бранців Кремля.

Про це перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила на засіданні у середу, 4 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наступного тижня у Берліні відбудеться надзвичайно важлива сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. І я хочу звернутися до сесійної зали з пропозицією, щоби ми ухвалили резолюцію, ухвалили заяву Верховної Ради до наших партнерів, до колег у Парламентській асамблеї задля того, щоб і вони підтримали заклик до Російської Федерації з вимогою негайно звільнити бранців Кремля. Тим більше, що і росіяни будуть на цій сесії", - сказала Геращенко.

Водночас вона нагадала про ухвалення минулого тижня на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи резолюції, в якій "не тільки є заклик до Російської Федерації звільнити всіх із тюрем Кремля та окупованих територій, а й є точний список прізвищ усіх політв'язнів".

Перший віце-спікер також зазначила, що дедалі частіше надходить все тривожніша інформація із Російської Федерації стосовно політв'язнів Кремля.

Читайте також: Геращенко очікує від Москалькової вибачень перед Денісовою "за відверте хамство"

"Учора стало відомо, що жорстоко побили молодого хлопця, який три дні тому відзначив своє 20-річчя в російській тюрмі - Павла Гриба, - під час його етапування до Ростова-на-Дону. Нещодавно знайшли у психлікарні в Магнітогорську Станіслава Клиха, який оголосив голодування на знак солідарності з Олегом Сенцовим, який голодує більше 50 днів. Його не показують українським консулам, тому у нас є всі підстави думати, що є значне погіршення стану його здоров'я або що його годують сумішами незрозумілого характеру. Так само є дуже тривожна інформація щодо знущання з нашого героїчного кримчанина Володимира Балуха, який утримується в тюрмі окупованого Криму", - заявила Геращенко.

Вона також повідомила, що оприлюднений нею днями список 23 громадян РФ, яких Україна готова обміняти на утримуваних у РФ та на окупованих територіях українців, неодноразово передався і представнику Росії у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Борису Гризлову, і міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, але жодної відповіді Україна досі не отримала.

"Тому сьогодні, напередодні саміту Україна-ЄС, напередодні зустрічі Трампа і Путіна, апелюємо до наших міжнародних партнерів, щоб питання безпеки, гуманітарне питання звільнення заручників були ключовим і під час зустрічі у Брюсселі, і під час зустрічі президентів Путіна і Трампа", - зауважила Геращенко.

Як відомо, всього в Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-