Міжнародні експерти підтримують президентський законопроект про нацбезпеку

Міжнародні експерти підтримують президентський законопроект про нацбезпеку

Лист
Укрінформ
Міжнародна дорадча група підтримує президентський законопроект "Про національну безпеку" в тій редакції, яка у вівторок була підтримана Комітетом Верховної Ради з питань нацбезпеки.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook народний депутат від БПП, голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз. 

"Комітет з питань нацбезпеки ухвалив рішення щодо підтримки законопроекту Президента "Про національну безпеку" до другого читання. Зазначена редакція має підтримку наших партнерів та Міжнародної дорадчої групи. Зокрема, в своєму листі вони зазначають: "проект тексту за результатом нашого обговорення 15 червня достатньою мірою враховує зауваження, викладені у нашому листі від 15 березня, а також приводить законопроект "Про національну безпеку" у відповідність до ключових європейських та євроатлантичних принципів. З огляду на це, ми вітатимемо прийняття проекту закону (у редакції, яку ухвалив Комітет) Верховною Радою України у другому читанні. Будь-які можливі подальші поправки або текстові зміни вимагатимуть аналізу Міжнародної дорадчої групи на предмет їхньої відповідності європейським та євроатлантичним стандартам та принципам, що потребуватиме додаткового часу", - написала Фріз, опублікувавши відповідний лист.

Читайте також: Законопроект про нацбезпеку пройшов через комітет Ради

В листі також наголошується на тому, що ухвалення закону є вкрай важливим напередодні липневого саміту НАТО в Брюсселі.

"Закликаємо вас продовжувати відкритий діалог, необхідний для прийняття Верховною Радою цього законопроекту не пізніше 22 червня 2018 року. Цей крок стане сильним сигналом того, що Україна залишається відданою реформуванню сектору безпеки та оборони, європейській та євроатлантичній інтеграції, а також створить передумови для максимізації двосторонньої безпекової допомоги Україні", - зазначено в листі Міжнародної дорадчої групи.

Як повідомлялося, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони у вівторок, 19 червня, рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект "Про національну безпеку України" (№ 8068).

За словами голови комітету Сергія Пашинського, під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло 427 поправок і пропозицій, із яких враховано 116.

Розгляд законопроекту в другому читанні Рада планує розпочати 20 червня о 12:30, а в 21 червня - прийняти рішення щодо ухвалення закону.

У першому читанні відповідний законопроект парламент ухвалив 5 квітня.

Законопроект визначає засади держполітики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, а також стратегій захисту держави, зокрема, кібербезпеки.

16 червня Президент Петро Порошенко наголосив на необхідності ухвалення на цьому тижні закону про національну безпеку, в тому числі у зв'язку з тим, що у липні відбудуться два важливі саміти: Україна-ЄС та саміт НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-