Законопроект про нацбезпеку пройшов через комітет Ради

Законопроект про нацбезпеку пройшов через комітет Ради

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект "Про національну безпеку України" (№ 8068).

Відповідне рішення комітет ухвалив більшістю голосів (один утримався) на засіданні 19 червня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рекомендувати Верховній Раді підтримати у другому читанні та в цілому законопроект № 8068 в редакції (комітету) та враховуючи поправки", - сказав голова комітету Сергій Пашинський.

За його словами, комітет спільно із західними партнерами працювали над фінальною версією законопроекту протягом більш як двох місяців.

"У цьому законі є специфіка - він повинен відповідати національним інтересам нашої держави, з одного боку, і враховуючи, що ми прийняли рішення про інтеграцію України в НАТО, він повинен відповідати вимогам НАТО щодо адаптації нашого національного законодавства до стандартів Альянсу... Я хочу зауважити, що над цим законом десятки годин працювали наші робочі групи, представники офісу НАТО, представники США, наші депутати, експерти, фахівці. В результаті нам вдалося досягти повного консенсусу в тексті цього закону, що чітко артикульовано в спільному листі керівників ЄС, США, НАТО і місії ЄС в Україні. Цей закон, усі норми, погоджений із законодавством країн НАТО і відповідає тим загрозам національної безпеки, які стоять перед нами", - зауважив Пашинський.

Водночас, підкреслив він, законопроект передбачає виділення 3% ВВП на розвиток Збройних сил України.

Він також уточнив, за час опрацювання до другого читання до законопроекту надійшло 427 поправок і пропозицій, із яких частково та редакційно було враховано 116, а 311 - відхилено.

Разом з тим Пашинський звернув увагу на одну з новацій законопроекту, яка стосується того, що Верховна Рада протягом півроку після його ухвалення має також ухвалити закон про спеціальний комітет з контролю за спецслужбами.

Секретар Комітету з нацбезпеки і оборони, народний депутат Іван Вінник, зі свого боку, зазначив, що у фінальній редакції законопроекту підсилено засади демократичного цивільного контролю, парламентський контроль, громадський контроль за силами безпеки та оборони.

"Ми уточнили позиції про цивільного міністра оборони та порядку його призначення, його повноваження, призначення головнокомандувача Збройних сил", - сказав Вінник.

Окремо уточнено повноваження Президента України щодо стратегічного будівництва Національної гвардії через Генеральний штаб ЗСУ під час воєнного стану.

Також у новій редакції запропоновано викласти статтю 20 щодо розвідувальних органів.

До розділу "Прикінцеві та перехідні положення" включено поправку, що стосується питань комерційного обліку природного газу. Так, НАК "Нафтогаз України" пропонуватиметься створити єдину базу абонентів з метою отримання повної інформації про всіх споживачів природного газу.

Читайте також: Від закону про нацбезпеку залежить допомога США на армію — депутат

Розгляд законопроекту "Про національну безпеку України" в другому читанні парламент планує розпочати 20 червня о 12:30, а 21 червня - прийняти рішення щодо ухвалення закону.

Як повідомляв Укрінформ, 5 квітня парламент прийняв у першому читанні законопроект № 8068 «Про національну безпеку України», що має наблизити Україну до стандартів НАТО.

Законопроект визначає засади держполітики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, а також стратегій захисту держави, зокрема, кібербезпеки.

16 червня Президент Петро Порошенко наголосив на необхідності ухвалення на цьому тижні закону про національну безпеку, в тому числі у зв'язку з тим, що у липні відбудуться два важливі саміти: Україна-ЄС та саміт НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-