Навіщо ФСБ “шиє” Джемілєву і Чубарову причетність до “екстремістських груп”

Навіщо ФСБ “шиє” Джемілєву і Чубарову причетність до “екстремістських груп”

Аналітика
Укрінформ
Аби не виконувати наказ суду ООН про відновлення діяльності Меджлісу, Росія намагається створити ілюзію, що “кримські татари” та “екстремісти” - це одне й те саме

Понеділок, 21 травня. В окупованому Росією Криму продовжуються репресії. З самого ранку ФСБ РФ провела низку обшуків у двох кримських активістів: Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова. За останнім повідомленням “Кримської солідарності”, Сервера Мустафаєва повезли до Сімферополя, ”за попередніми даними, в управління ФСБ”.

Утім, що цікаво, не дочекавшись завершення обшуків ФСБ озвучила гучні заяви. Прес-служба “кримського главку Федеральної служби безпеки” розповсюдила інформацію про те, що, мовляв, “співробітники Управління ФСБ РФ по Республіці Крим і Севастополю... затримали двох жителів Бахчисарайського району за підозрою в участі в забороненій в РФ організації “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі”. Серверу Мустафаєву та Едему Смаїлову “інкримінується вчинення злочину, передбаченого частиною 2 статті 205.5 КК РФ (“Участь в діяльності терористичної організації”, - Ред). Але це ще не все... Трохи згодом прес-служба ФСБ терміново видала ще одну “шедевральну” інформацію: “Розкрито діяльність екстремістської групи, створеної помічником депутата Верховної Ради Мустафи Джемілєва Еролом Велієвим. Група була організована за вказівкою лідера забороненого в Росії Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за підтримки СБУ”.

Станом на 18:00 маємо офіційну реакцію Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України. Речниця МЗС Мар’яна Беца: “Ми засуджуємо всі ці незаконні кроки (...) інформацію про обшуки і затримання в анексованому Криму Україна збирає як доказову базу для міжнародних судів”. Прес-секретар СБУ Олена Гітлянська: “Ми не коментуємо чергові фантазії ФСБ”.

Очевидно, не звучатиме як новина те, що після анексії Росією Криму на півострові ФСБ проводить регулярні затримання, обшуки і допити незалежних журналістів, кримськотатарських активістів, опозиційних і проукраїнських громадських діячів і представників релігійних меншин. Попри те, варто розуміти, що подібні провокації завжди носять замовний характер. Яка ж причина ФСБешного “полювання на відьом” цього разу?

Буквально чотири дні тому Міжнародний суд ООН в Гаазі звернувся до РФ з вимогою надати йому інформацію про виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року щодо відновлення в Криму діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, який Верховний суд Росії незаконно заборонив восени 2016 року. За словами голови Меджлісу Рефата Чубарова, все, що нині відбувається в Криму - це спроба дискредитації Меджлісу перед міжнародною спільнотою.

Чубаров: "Виходжу з того, що це нова хвиля арештів і досить резонансні провокації – вони ніби підготовка терористичних дій. Це передусім пов'язане з тим, що рівно рік тому в квітні 2017 року було ухвалено проміжне рішення Міжнародного суду ООН, яким Росія зобов'язана негайно скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Минув рік – Росія не виконала це рішення Міжнародного суду ООН, яке для неї обов'язкове. Нещодавно МЗС України звернулося по роз'яснення до секретаріату Міжнародного суду, щоб дати пояснення, чому заборона досі не скасована. І мені видається, що Росія у відповідь робить чергову спробу дискредитувати Меджліс кримськотатарського народу перед міжнародною громадськістю”.

Утім, на Заході дурні також не сидять. Там чудово розуміють, що справи проти кримських активістів, як і, власне, усі попередні, - затримання “українських диверсантів-терористів” у 2016-му тощо - шиті білими нитками. Тобто, в чергові казки росіян про “екстремістів” міжнародна спільнота не повірить.

Чи розуміють це в Кремлі? Дозволимо собі припустити, що так, в Кремлі все чудово розуміють. Але їх абсолютно не цікавить вірять їм чи не вірять. Мета в них зовсім інша: зв’язуючи воєдино поняття “кримські татари”, “Меджліс” та “екстремізм”, вони створюють лише формальний привід, щоб не виконувати наказ Міжнародного суду ООН. І тут будь-якої маячні їм буде цілком достатньо.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-