Євроексперти дали

Євроексперти дали "зелене світло" законопроекту про нацбезпеку

Укрінформ
Європейські експерти та представники НАТО погодили підготовлений до другого читання президентський законопроект "Про національну безпеку України".

Про це журналістам заявила представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко у кулуарах парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Учора збирався круглий стіл - були експерти з Європейського Союзу, були представники НАТО. Було проаналізовано ті напрацювання, які підготовлені робочою групою при комітеті, туди ввійшла й Адміністрація Президента. Основні маркери, стосовно яких були зауваження і які потребували особливої уваги: який буде спеціальний орган із відповідними повноваженнями, чи буде у нас цивільний міністр, чи буде підпорядкований головнокомандувач (Муженко в даному випадку) міністру, чи буде піддаватися депутатському контролю СБУ, що буде робитися зі ставкою головнокомандувача, які основні норми закону будуть додані для того, щоб він відповідав тим стандартам НАТО, які в односторонньому порядку бере на себе Україна. Організовано дуже детально, всі перераховані моменти враховано. Експертами була дана позитивна оцінка: сказано, що той законопроект, який буде подаватися до другого читання, а він вже є, макет готовий, відповідає вимогам, стандартам НАТО. Вони погодили цей, фактично доопрацьований, законопроект", - пояснила Луценко.

За її словами, парламент зможе перейти до розгляду законопроекту на наступному пленарному засіданні, яке відбудеться за три тижні.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 28 лютого вніс до парламенту законопроект №8068 "Про національну безпеку України".

Читайте також: Закон про нацбезпеку: Фріз пояснила важливість другого читання до саміту НАТО

ВР ухвалила його 5 квітня у першому читанні.

Законопроект визначає засади держполітики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, а також стратегій захисту держави, зокрема, кібербезпеки.

Законопроект пропонує встановити, що міністр оборони і його заступники призначаються із числа цивільних осіб, також передбачено розмежування посад начальника Генштабу та Головнокомандувача Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-