Реформи РБ ООН не буде без розв'язання проблеми з правом вето – Єльченко

Реформи РБ ООН не буде без розв'язання проблеми з правом вето – Єльченко

Відео
Укрінформ
Для того, щоб Радбез ООН працював як ефективний міжнародний механізм, необхідно знайти рішення проблеми з правом вето, яким наділені його постійні члени.

Таке переконання висловив у середу в інтерв'ю програмі "настоящее время" постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

"Я є відвертим песимістом щодо реформи в Раді Безпеки, оскільки це тягнеться не один десяток років. Реально не буде жодної реформи, допоки не буде знайдене вирішення проблеми вето", - зауважив український дипломат.

Читайте також: Єльченко: Агресія Росії в Україні перетворилася на всесвітню гібридну війну

Він підкреслив, що постійні члени Ради Безпеки (Велика Британія, Китай, США, Росія, Франція) "ніколи не відмовляться від права вето добровільно, і це зрозуміло всім". А ті країни, які намагаються стати новими постійними членами Радбезу, не хочуть цього статусу без права вето.

Єльченко також зауважив, що вважає правильною ідею, яку також підтримує більшість країн-членів ООН, щоб та країна-постійний член РБ ООН, яка є стороною конфлітку, добровільно відмовлялася би від права вето в питаннях, у яких розглядається цей конфлікт.

"Класичний приклад – це ситуація між Росією і Україною, але безумовно, Росія ніколи не відмовиться від права вето, насамперед, у цьому випадку", - підкреслив постійний представник України при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-