Держдеп:

Держдеп: "газовий тиск" РФ на Україну і Євросоюз - неприпустимий

Укрінформ
Держдеп США наголошує на неприпустимості використання Росією газу як інструменту економічного та політичного тиску на Україну і ЄС, включаючи небезпеку, яку становить побудова газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявила заступник секретаря з енергетичної дипломатії Держдепу США Сандра Одкірк на слуханнях "Економіка проти геополітики: "Північний потік-2", Україна та енергетична безпека Європи" у вівторок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я впевнена, що усі ви знаєте про дії Росії, вжиті після оголошення рішення Стокгольмського арбітражу. Ці дії є для нас черговим нагадуванням про цілі Росії відносно України та використання ресурсів як важеля економічного і політичного тиску", - зауважила представниця Держдепу.

Вона наголосила, що політика США відносно "Північного потоку-2" є абсолютно чіткою.

"Сполучені Штати виступають проти "Північного потоку-2", - зазначила американський дипломат.

Одкірк запевнила, що США підтримують "сильне, незалежне і самодостатнє" енергетичне майбутнє України, що також має бути незалежним від Росії та не повинно стати об’єктом російської агресії.

Вона нагадала, що 35% газу постачається до Євросоюз із Росії. А деякі країни-члени залежать від російського газу на 75%, що розглядається як загроза енергетичній безпеці.

Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня 2015 року російський Газпром і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу "Північний потік-2", що доповнить дві нитки "Північного потоку-1", які вже працюють. Цей газопровід здатний майже повністю позбавити Україну транзиту газу, який йде з Росії до Європи.

Газпром заявив про намір почати будівництво газопроводу Nord Stream-2 ("Північний потік-2") навесні 2018 року.

Наприкінці січня північна німецька земля Мекленбург-Передня Померанія дала згоду на будівництво ділянки спірного газопроводу по дну Балтійського моря. Торік у грудні Гірське управління Штральзунда вже надало частковий дозвіл на будівництво траси в Балтійському морі на ділянці континентального шельфу Німеччини. Для остаточного дозволу на будівництво з боку ФРН необхідна згода Федерального відомства морського судноплавства і гідрографії, а також ще чотирьох федеральних земель, територією яких має проходити цей газопровід.

Читайте також: У Дуди заявили: переговори з Меркель не змінили позицій щодо Nord Sream-2

У березні 2018 року спікери парламентів Латвії, Литви та Польщі надіслали звернення до своїх колег з інших європейських країн, в якому заявили, що друга гілка газопроводу проекту Nord Stream є інструментом російської політики, мета якого - збільшити енергетичну залежність Європи від Росії. Голова естонського парламенту Ейкі Нестор також заявив про намір приєднатися до заяви.

Раніше в Кишиневі глави парламентів України Андрій Парубій та Молдови Андріан Канду за ініціативи української сторони підписали відкритий лист, адресований керівникам парламентів країн ЄС, в якому висловлюється стурбованість будівництвом газопроводу "Північний потік-2" і зазначається, що він є політичним проектом Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-