У Дуди заявили: переговори з Меркель не змінили позицій щодо Nord Sream-2

У Дуди заявили: переговори з Меркель не змінили позицій щодо Nord Sream-2

Укрінформ
Позиції Польщі і Німеччини щодо газопроводу “Північний потік-2” не змінилися за результатами переговорів президента РП Анджея Дуди і канцлера ФРН Ангели Меркель: Берлін вважає його комерційним проектом, а Варшава продовжує наполягати, що він є суто політичним.

Про це заявив в ефірі радіо RMF.FM міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський за результатами вчорашньої зустрічі двох лідерів у Варшаві.

“Так, ми вели дискусію про “Північний потік-2” і залишилися на своїх позиціях. Німці мають один аргумент, який постійно повторюють, що це - комерційний проект. Ми не погоджуємося з такою позицією, оскільки навіть якщо його будують приватні компанії, то його наслідки мають геополітичний характер, які є дуже несприятливими для нашої частини Європи”, - заявив Щерський.

За його словами, під час зустрічі Дуда також зауважив, що у двосторонніх відносинах на порядку денному залишається питання “історичної відповідальності”, тобто питання можливої виплати Берліном репарацій Варшаві за завдані збитки під час Другої світової війни. Цю тему президент РП порушував і під час зустрічі з новим главою МЗС Німеччини Гайко Маасом під час його нещодавнього візиту до Варшави.

Читайте також: Nord Stream 2 зробить ЄС залежним від підконтрольної Путіну компанії - Яценюк

Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня 2015 року російський "Газпром" і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу "Північний потік-2", що доповнить дві нитки "Північного потоку 1", які вже працюють. Цей газопровід здатний майже повністю позбавити Україну транзиту газу, який йде з Росії до Європи.

Газпром заявив про намір почати будівництво газопроводу Nord Stream-2 ( "Північний потік-2") навесні 2018 року.

Наприкінці січня північна німецька земля Мекленбург-Передня Померанія дала згоду на будівництво ділянки спірного газопроводу по дну Балтійського моря. Торік у грудні Гірське управління Штральзунда вже надало частковий дозвіл на будівництво траси в Балтійському морі на ділянці континентального шельфу Німеччини. Для остаточного дозволу на будівництво з боку ФРН необхідна згода Федерального відомства морського судноплавства і гідрографії, а також ще чотирьох федеральних земель, територією яких має проходити цей газопровід.

У березні 2018 р. спікери парламентів Латвії, Литви та Польщі надіслали звернення до своїх колег з інших європейських країн, в якому заявили, що друга гілка газопроводу проекту Nord Stream є інструментом російської політики, мета якого - збільшити енергетичну залежність Європи від Росії. Голова естонського парламенту Ейкі Нестор також заявив про намір приєднатися до заяви.

Раніше в Кишиневі глави парламентів України Андрій Парубій та Молдови Андріан Канду за ініціативи української сторони підписали відкритий лист, адресований керівникам парламентів країн ЄС, в якому висловлюється стурбованість будівництвом газопроводу "Північний потік-2" і зазначається, що він є політичним проектом Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-