Освітній закон: МЗС Угорщини обіцяє блокувати саміт Україна-НАТО

Освітній закон: МЗС Угорщини обіцяє блокувати саміт Україна-НАТО

Укрінформ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто пообіцяв заблокувати участь Президента України Петра Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

Про це глава МЗС Угорщини заявив журналістам у Брюсселі, де він бере участь у засіданні Ради Євросоюзу, повідомляє "Громадське" з посиланням на сайт угорського уряду.

Сіярто наголосив, що Угорщина не підтримає проведення зустрічі міністрів оборони ЄС та України, запланованої на квітень, а також заблокує проведення комісії Україна-НАТО на найвищому рівні у липні, у якій має взяти участь Президент Порошенко.

"Стосовно України в Угорщини немає інших інструментів, окрім як блокувати міжнародні, європейські та євроатлантичні прагнення Києва", - заявив Сіярто.

За його словами, Угорщина готова підтримати проведення згаданих зустрічей, якщо Україна виконає низку вимог. Зокрема, Угорщина очікує гарантій, що український закон про освіту не набуде чинності до 2023 року та в нього будуть внесені істотні зміни.

Читайте також: Критика українського закону про освіту «непропорційно роздмухана» – Єврокомісія

"Україна повинна гарантувати, що закон, який грубо порушує права меншин, до того часу не буде введено у жодній формі, і протягом цього періоду Україна проведе необхідні консультації з угорською меншиною та реалізує те, що погоджено на цих переговорах", - заявив Сіярто.

Він також вимагає від України забезпечення юридичних гарантій виконання домовленостей, тому що "попри кілька словесних обіцянок все регулярно відбувається навпаки".

За словами міністра, Угорщина і ЄС "очікують від України виконання рекомендацій Венеціанської комісії, консультацій з національними меншинами і впровадження заборони на скасування існуючих прав меншин".

"Тому повинні початися переговори з угорською меншиною, а реалізація закону про освіту в Україні має бути призупинена", - заявив він.

Як відомо, раніше глава МЗС Угорщини висловив невдоволення планами Міноборони України відновити військову частину в Берегово.

У лютому Будапешт заблокував вже друге міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норму закону про освіту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-