Україна надіслала офіційні звернення ООН щодо незаконних виборів у Криму

Україна надіслала офіційні звернення ООН щодо незаконних виборів у Криму

Документ
Укрінформ
Україна надіслала генеральному секретарю ООН, голові Радбезу та делегаціям усіх країн-членів офіційні листи, які наголошують, що проведення Росією президентських виборів в окупованому Криму порушує Статут ООН.

Копії цих документів звернень Укрінформ отримав у своє розпорядження.

"Маю честь цим листом передати Резолюцію Верховної Ради України з її зверненням до міжнародного співтовариства у зв'язку із організацією незаконних виборів президента РФ на тимчасово окупованій частині території України – в АР Крим та місті Севастополі", - зазначається в документі.

Крім того, лист містить заяву МЗС Україні щодо рішення окупаційної адміністрації півострова провести незаконне голосування в Криму.

Послання адресоване генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу, а також голові Ради Безпеки, постійному представнику Нідерландів при ООН Карелу ван Остерому. 

Читайте також: Порошенко закликав Ердогана не визнавати нелегітимні російські вибори в Криму

"Буду вдячний вам за сприяння в поширенні цього листа та його додатків у якості документа Генеральної Асамблеї відповідно до підпункту (а) пункту 34 Порядку денного 72-ї сесії, а також у Раді Безпеки ООН", - йдеться в листі за підписом постійного представника України при ООН Володимира Єльченка.

Як повідомили в українській місії, інший документ подібного змісту був також адресований делегаціям всіх країн-членів ООН.

Нагадаємо, на початку березня Верховна Рада прийняла резолюцію, в якій визнала намір РФ незаконно провести 18 березня вибори в АРК порушенням Конституції та законодавства України, основних принципів та норм міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Будапештського меморандуму 1994 року, резолюції Генасамблеї ООН про територіальну цілісність України від 27 березня 2014 року (№68/262), інших міжнародно-правових актів.

У зверненні також наголошується на необхідності не допустити "дій, які б могли заохотити органи влади та окупаційну адміністрацію РФ до порушення суверенітету України, а також прав і свобод людини на тимчасово окупованій частині її території". При цьому, документ містить заклик "застосувати додаткові санкції проти представників органів влади та окупаційної адміністрації РФ" в разі проведення незаконного голосування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-