Рада завтра може скасувати “похоронну” правку Лозового

Рада завтра може скасувати “похоронну” правку Лозового

Укрінформ
Міністр юстиції України Павло Петренко розраховує, що у четвер, 15 березня, парламент проголосує текст закону, який усуне поправку народного депутата Андрія Лозового.

Про це він заявив у ексклюзивному коментарі Укрінформу.

"У нас позиція співпадає з позицією МВС і органів прокуратури, що ті положення,які утрудюють правосуддя, в тому числі й розслідування кримінальних проваджень, мають бути депутатом виправлені. І це повинно бути зроблено максимально швидко. Я дуже розраховую, що український парламент консенсусний текст цього закону, який прибирає фактично підводне каміння, яке може заблокувати роботу правоохоронної системи, завтра проголосують", - заявив Петренко.

Він зазначив, що чув заяви представників фракцій і є політична воля практично всіх політичних фракцій, аби зміни були проголосовані.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня набув чинності закон №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". Водночас прикінцеві положення розділу 4 передбачають введення в дію змін до 132-332 ст. КПК через три місяці після набуття чинності цього закону.

Читайте також: Правила поховання не змінились: суддя пояснила суть “правок Лозового”

Відповідно, з 15 березня набувають чинності так звані «правки Лозового» до Кримінально-процесуального кодексу. Згідно з ними, без довідки з суду поховання неможливе, навіть якщо людина померла вдома природною смертю. Окрім цього, слідчий вже не призначатиме експертизу, а дозвіл на проведення експертизи має дати суд. На це рішення може піти не менше 72 годин. Також згідно з цими правками, якщо впродовж 18 місяців не розкриті навіть найважчі злочини, їх автоматично закриватимуть.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав Верховну Раду внести зміни до КПК, які з 15 березня можуть істотно ускладнити роботу правоохоронців. Адже відповідно до змін, які набувають чинності з 15 березня, зокрема, слідчі підрозділи будуть позбавлені можливості звертатися до місцевого суду для отримання дозволу для проведення обшуку, тимчасового вилучення майна, накладення арешту, обрання запобіжних заходів, а замість цього будуть зобов’язані звертатися лише в один суд, розташований за місцем розташування Головного управління Нацполіції в кожній окремій області.

Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 7547 щодо внесення змін до КПК, які скасують положення кодексу, що набувають чинності 15 березня.

Однак у вівторок парламент не зміг ухвалити цей законопроект у першому читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-